SPORT

PSG priprema spektakularni transfer: Barcelona će od ovog dobiti slom živaca

AFP

Avaz.ba

31.10.2017

Nakon što je ljetos šokirao fudbalski svijet rekordnim transferom Nejmara (Neymar), čini se da se PSG sprema zadati još jedan težak udarac Barceloni.

Francuski Telefoot piše da Parižani pregovaraju s menadžerom Filipa Kutinja (Philippe Coutinho), veznjakom Liverpula i brazilske reprezentacije kojeg su Katalonci gotovo očajnički pokušavali dovesti u finišu ljetnog prijelaznog roka.

PSG želi Kutinja

Kutinjo tako postaje nova tačka prijepora između PSG i Barcelone. 

Nakon Nejmarovog transfera, tenzije između dva kluba i ovako su visoke, a sada bi mogle doseći nebeske razine. PSG je na ljeto pomrsio račune i Real Madridu preotevši mu ispred nosa Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe), a perjanice španskog fudbala nisu navikle da ih neko na taj način „dribla“.

Real i Barca polako, ali sigurno gube monopol na najveće zvijezde, pa ne čudi što preko čelnika La Lige pokušavaju uzvratiti udarac optužbama na račun Parižana da varanjem i manipuliranjem zaobilaze odredbe finansijskog fair-playa. 

Ako PSG uspije dovesti Kutinja, na Kamp Camp Nou bi mogli dobiti „živčani slom“. Telefoot tvrdi da to nije prazna priča. Francuzi pišu da se dogodi tajni sastanak jednog od čelnika pariškog klub s igračevim agentom. 

Sastanak u Londonu

U Londonu je taj dan održana FIFA-in gala priredba za nagradu The Best pa su iskoristili okupljanje za poslovni sastanak. 

Da bi to mogla biti istina, govori i podatak da je istovjetnu informaciju prije nekoliko dana plasirao i španski Sport. Dakle, informacija o pregovorima dolazi iz dva različiti izvora.

Katalonski Sport piše da je Kutinju Barcelona i dalje prvi izbor, no isto tako upozorava da je Naser Al-Kelaifi opasno zagrizao, a to znači da je spreman ponuditi Brazilcu ugovor koji se teško odbija. Predsjednik PSG ima još jednog aduta u rukavu, a to su Kutinjovi sunarodnjaci i kolege iz reprezentacije, Nejmar i Dani Alveš (Alves). Navodno su se obojica uključila u nagovaranje Kutinja da odustane od Barcelone i izabere PSG. 

Još jedan razlog za opasno nervozu u redovima Barcelone. Poznato je da su se Alveš i Nejmar rastali s čelnicima Barcelone na sve samo ne na prijateljski način. Bilo je tu svega, teških riječi s obje strane. Čelnici Barcelone bi preotimanje Kutinja jamačno shvatili kao nož od pola metra u junačka katalonska pleća.

Verati na izlaznim vratima?

Iako je suočen s bijesom velikana i teškim optužbama, pa i na lični račun, Al-Kelaifi očito ne misli tako lako poviti leđa. 

Katarani su odlučili od PSG napraviti evropskog teškaša prvog reda, a finansije im nisu problem, džep im je dublji od Lukine jame, praktički se ne vidi dno, ali čak i oni se moraju, barem djelomično, pridržavati UEFA-inih odredbi finansijskog fer pleja, piše gol.dnevnik.hr.

Već su dobrano pretjerali s kombinacijama i zaobilaznim putovima, UEFA je zažmirila i pustila da realiziraju dosadašnje transfere, ali za pretpostaviti je da više neće imati popusta.

Htio ili ne htio, PSG će morati prodavati kako bi doveo nove igrače. Špekulira se da će neki otići već ove zime, a drugi sljedeće ljeto. Od velikih zvijezda spominju su Žulijan Draksler (Julian Draxler), Edinson Kavani (Cavani) i opet Marko Verati (Marco Verratti). La Parisien piše da u PSG nisu zadovoljni italijanskim veznjakom. 

Smatraju da nije na razini prijašnjih godina i da se mora popraviti ili će morati otići. Čini se da je počela medijska priprema tog transfera. Verati je dugo bio na meti Barcelone, Katalonci su ljetos tražili trampu s Nejmarom i nadoplatu u novcu. PSG nije pristao, ali možda Parižani uskoro promijene mišljenje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.