PLES MILIONA

Mundijal cijene digao do neba

Avaz Sport

20.7.2018

Prijelazni rok za fudbalere mogao bi ovog ljeta nadmašiti sve dosadašnje prema broju velikih transfera i iznosima plaćenim za obeštećenja.  

Neki od njih već su realizirani, poput prelaska Kristijana Ronalda (Cristiano) iz Real Madrida u Juventus za 105 miliona eura.

Dogovoren je i transfer golmana Alisona Bekera (Alisson Becker) iz Rome u Liverpul, vrijedan 75 miliona eura, što je rekord za jednog golmana.

Azar bi mogao u Real


Upravo završeno Svjetsko prvenstvo u Rusiji mnogima je poslužilo kao izlog iz kojeg su izašli s novim cijenama. Naravno, nije riječ o sniženjima.

Veliki je broj igrača čija se vrijednost znatno povećala zahvaljujući njihovoj impresivnoj izvedbi na Prvenstvu, a predvodi ih Eden Azar (Hazard), reprezentativac Belgije.

Dvadesetsedmogodišnji Azar u naponu je snage i rješenje za svakog trenera, ali je Čelzi odmah nakon Mundijala objavio da ga neće prodati za manje od 200 miliona funti (skoro 225 miliona eura)! Za fenomenalnog Belgijanca duže se interesira Real, a Azar, također, ne skriva ambiciju da prijeđe u Madrid.

Ionako (pre)visoka cijena skočila je i Nejmaru (Neymar) iako je s Brazilom otišao iz Rusije nešto ranije nego što je planirao. Vlasnici Pari Sen Žermena istaknuli su da neće razgovarati o prodaji Nejmara dok im neko za njega ne ponudi 400 miliona eura!

Dvojica odbrambenih igrača reprezentacije Francuske Rafael Varan (Raphael Varane) i Benjamin Pavar (Pavard) također su značajno poskupjela i mogli bi napraviti atraktivne transfere.

Varan je s Realom već četiri puta osvojio Ligu prvaka, a sada je postao i svjetski prvak i ima samo 25 godina. Predstave u Rusiji vjerovatno su od njega napravile najskupljeg stopera na svijetu.

Pavar je prije dvije godine potpisao za Štutgart, a Evropsko prvenstvo 2016. godine gledao je na televiziji, u društvu prijatelja. U reprezentaciju “Trikolora” ušao je na kraju prošle sezone, a golom u meču protiv Argentine ovaj 22-godišnjak privukao je veliki interes. Bajern je prvi stao red, a Štutgart će ovog ljeta, vjerovatno, pokušati na mladom Francuzu zaraditi više od 35 miliona eura, na koliko glasi Pavarova otkupna klauzula za iduću godinu.

Barcelona zarađuje na Mini

I engleskom stoperu Heriju Megvajeru (Harry Maguire, 25) cijena je značajno skočila. Njegov klub Lester nije se o tome izjasnio, ali se vjeruje kako Megvajer sada vrijedi mnogo više nego prije Prvenstva. Klub je promijenio prije godinu, kad ga je Lester platio 17 miliona funti (20 miliona eura) Hal sitiju, a trenutna vrijednost mu je mnogo veća.

Jeri Mina (Yerry), kolumbijski stoper, postigao je gol u sve tri utakmice na Mundijalu u kojima je igrao, što je oduševilo čelnike Barcelone, koji su ga namjeravali prodati. Sada se nadaju kako će zaraditi značajan profit na igraču koji je prošle sezone odigrao samo četiri utakmice.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.