ITALIJA

Najskuplji defanzivac u historiji fudbala: Na dolazak ga nagovarao i Ronaldo!

De Liht (desno) u duelu s Ronaldom: Presudio Juventusu prošle sezone. AFP

E. J.

19.7.2019

Holandski reprezentativac Matijs de Liht (Matthijs de Ligt) postao je najskuplji defanzivac svjetskog fudbala.

Kako je potvrdio njegov novi klub Juventus, ovaj će transfer koštati 75 miliona eura, koliko će dobiti na ime obeštećenja Ajaks iz Amsterdama, uz još 10,5 miliona, za koje su iz prvaka Italije naveli da su “dodatni troškovi”.

Idealan izbor

Ukupna suma čini 19-godišnjeg stopera najskupljim defanzivcem svih vremena, jer je nadmašila obeštećenje od 84 miliona eura koje je engleski Liverpul prošle godine platio ligaškom rivalu Sautemptonu za De Lihtovog zemljaka Virdžila van Dajka (Virgil Van Dijk), prenosi AFP.

De Liht je postao i treći najskuplji igrač Juventusa, nakon što je klub iz Torina prošlog ljeta platio španskom Real Madridu 105 miliona eura za Kristijana Ronalda (Cristiano), te 90 miliona, koliko je koštao dolazak Gonzala Iguaina (Higuain) 2016. iz Napolija.

Mladi Holanđanin s Juventusom je potpisao ugovor na pet sezona uz godišnju plaću od 7,5 miliona eura, uz mogućnost da uz bonuse dostigne 12,5 miliona. Za Matijsa su bili zainteresirani i drugi evropski velikani poput Mančester junajteda, Barcelone i Pari Sen Žermena.

No, De Liht je izabrao Juventus, što je obrazložio riječima:

- Za odbrambenog igrača Italija je uvijek idealan izbor.

Ključni pogodak

Prošle sezone postigao je gol kojim je holandski klub eliminirao Juventus u četvrtfinalu Lige prvaka. Za reprezentaciju Holandije igrao je 17 puta.

Na transfer u Juventus nagovarao ga je i sam Ronaldo, kada su njih dvojica prošlog mjeseca vodili bitku u finalu Ligi nacija u kojem su igrali Holandija i Portugal. Holandski selektor Roland Kuman (Koeman) izjavio je da će De Liht uskoro postati jedan od najboljih defanzivaca svjetskog fudbala. Najskuplji je već postao.

U MARTU 

prošle godine De Liht je postao najmlađi kapiten Ajaksa svih vremena.

117 

 mečeva za Ajaks  odigrao je u karijeri De Liht u svim takmičenjima, postigavši 13 golova

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.