TRANSFERI

Ništa više neće biti isto: Kako će koronavirus utjecati na prijelazni rok

Svi evropski klubovi na velikom su gubitku zbog ove pauze

Svijet sporta stao je zbog pandemije koronavirusa. Ilustracija

J. A. / Avaz Sport

24.3.2020

Svijet sporta stao je zbog pandemije koronavirusa. Evropsko prvenstvo u nogometu odgođeno je za narednu godinu, a kako stvari stoje, bit će odgođene i Olimpijske igre.

Još je neizvjesno šta će biti s nacionalnim prvenstvima i kupovima, ali i međunarodnim takmičenjima.

Zbog novonastale situacije, pitanje je šta će biti i sa prijelaznim rokom, koji bi trebalo da počne 1. jula u većem broju evropskih liga. Ipak, sve bi moglo biti prolongirano pa tako i transfer-period. 

Kiran Megvajer (Kieran Maguire) s Univerziteta u Liverpulu smatra da će doći do promjene datuma, ali da bi moglo doći i do promjena u obeštećenjima.

Posljednjih godina se troši ogroman novac u nogometu, prekretnica je bio transfer Nejmara (Neymar) u PSG iz Barcelone za 222 miliona eura.

Nejmar: Iz Barcelone prešao u PSG za 222 miliona eura. Arhiv

Svi evropski klubovi na velikom su gubitku zbog ove pauze. Jasno je i da se publika neće vraćati na tribine kada se nogometna sezona nastavi te klubovi svakako neće moći računati na prihode od prodaje ulaznica do kraja takmičarske godine.

Zbog toga će i budžeti klubova biti značajno manji. Megvajer vjeruje i da će klubovi, recimo, koristiti situaciju i da će klubovima koji su u velikim finansijskim problemima, nuditi značajno manje novca. 

Naveo je primjer da, ako bi u normalnim okolnostima ponudili 30 miliona eura, u novonastaloj situaciji će nuditi skoro duplo manje. Dakle, koronavirus će ostaviti veliki trag i na nogomet, u to nema sumnje. 

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.