TRANSFERI

Španski mediji: Počinje "rat" za Halanda, dva velikana u igri

Najčitaniji španski list ističe da je genijalni i mladi norveški golgeter ključni čovjek strategija oba kluba

Haland pred transferom karijere. Twitter

I. Ćosić

5.1.2022

Već od ranije je poznato da Real Madrid i Barcelona žarko žele dovesti Erlinga Halanda (Haaland) u svoje redove, a na tu temu se danas posvetila i poznata "Marca".

Najčitaniji španski list ističe da je genijalni i mladi norveški golgeter ključni čovjek strategija oba kluba, tačnije onaj na kojem Real i Barcelona grade ekipu za budućnost, za šta su spremni potrošiti ogromno bogatstvo kako bi ga doveli. 

Španski velikani ne žele propustiti priliku

Real i Barcelona dakle žarko žele Halanda i to ne kriju, razlikuju se tek u pristupu i pokušaju da ga dovedu:

- Realov predsjednik je pri tome hladni kalkulant koji operacije poput ove provodi diskretno. Barcelonin pak je hazarder koji ne krije svoje poteze. Upravo suprotno, oglašava ih na sva zvona, kao što je to za Halanda napravio predstavljajući Ferana Toresa (Ferran Torres), premda kontradiktornim porukama. U zadnje vrijeme se dva puta našao s Halandovim agentom Minom Raiolom i oba ta sastanka obavijestio novinare - prenosi Marca.



 - Realu je glavna operacija dovođenje Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe), bilo u ovom prijelaznom roku za smanjenu odštetu ili na ljeto kao slobodnog igrača. Tek iza toga će se usredotočiti na Halanda. Ipak, na Bernabeuu itekako žele spojiti duo od najboljih napadača svijeta - piše "Marca" i objašnjava poziciju Barcelone u nastavku. 

"Kraljevski" klub ima veliku prednost

- Laporta zna da je Barcelona prošlih godina izgubila jako puno od svog statusa i prestiža te da ju je Real na mnogim područjima strahovito pretekao, zato je dovođenju Halanda prišao poput kockara koji nema što izgubiti jer ionako gubi sve. Osim toga, Laportini saradnici ističu da je njegova najgora mora ta da bi uskoro napad Reala mogli tvoriti Mbape, Haland i Vinisius (Vinicus). Ne krije im da bi Realov uspjeh u tome bio gotovo smrtni udarac za Barcelonu. Zato je operativcima dao naredbu: Prodajite igrače kako bismo mogli dovesti Halanda, pa makar ih prodavali najvećim konkurentima."

Real i tu ima veliku prednost:

- Za razliku od najvećeg rivala ne mora prodavati igrače kako bi za Halanda oslobodio mjesto u budžetu za plaće. Štoviše, odlasci Iska (Isco), Bejla (Bale) i Marsela (Marcelo) na kraju sezone donose Realu još više manevarskog prostora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.