BIH

Politico: Balkan je slijepa tačka Evrope

Al. Ti.

11.4.2017

Čini se da je u modi ponovo brinuti se za situaciju na Balkanu. 

Naime, kao što piše Politico nakon godina relativnog mira, dobro poznata politika nestabilnosti, teritorijalnih previranja i etničkih rivaliteta ponovo prijete da raspale nemirni region.

I evropski lideri su zabrinuti zbog situacije na Balkanu.

- Ukoliko se prestanemo baviti Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Albanijom i ostalim zemljama, opet ćemo imati rat - rekao je Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije. 

Ipak kako piše Politico, jedna zemlja može stvoriti najveće glavobolje Junckeru i EU, a to je Srbija.

Protesti protiv Aleksandra Vučića, aktuelnog premijera Srbije i novoizabranog predsjednika i čovjeka iza kojeg je stoji Brisel već godina su sve žešći.

Ipak od predsjedničkih izbora kada je pobijedio osvojivši 55 posto glasova, protesti studenata su sve žešći širom Srbije. Demonstranti optužuju Vučića da je namjestio izbore i da pokušava da uspostavi diktaturu. I dosad nema znakova da će se mirni protesti zaustaviti.

Govoreći za Politico, Vučić je kazao kako su ovi protesti usmjereni samo prema njemu. 

Iako demonstranti ne kriju svoju mržnju prema Aleksandru Vučiću, izdvajaju i ostale faktore zbog kojih su izašli na ulice, poput utjecaja Vlade na medije i na nizak životni standard.

- Svi moji prijatelji traže način da odu iz Srbije - rekao je jedan od demonstranata i dodao kako u toj zemlji nema budućnosti.

Sva ova dešavanja dolaze u trenutku kada se sve jače govori o podijeljenosti unutar same stranke SNS, koju Vučić odlučno demantuje.

Ono što bi trebalo zabrinuti EU jeste da mnogi koji protestvuju na ulicama Beograda, Novog Sada, Niša i ostalih gradova, jeste činjenica da vide Brisel kao jedan od problema. 

Naime, Evropa vidi Vučića, bivšeg ultranacionalistu kao modernog i demokratskog političara, koji želi da se Srbija priključi EU i koji pokušava da stabilizira region.

Politico naglašava kako i Juncker, te Angela Merkel imaju veliko povjerenje u Vučića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.