BIH

Iz Nezuka kod Sapne krenuo "Marš mira" kojim se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici

Piše: S. SMAJLOVIĆ

8.7.2017

Pješački pohod "Marš mira Nezuk-Potočari", koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" počeo je jutros u devet sati.

Gotovo 7.000 učesnika

Predsjednik Pododbora "Marš mira 2017" Munir Habibović za „Dnevni avaz“, ističe da očekuju od 5.000 do 7.000 učesnika iz BiH, regiona, Evrope i nekoliko svjetskih zemalja. 

Na obezbjeđenju ove velike manifestacije, naglašava, angažirano je nekoliko stotina policajaca iz Federacije BiH, Republike Srpske i 130 redara. Povorku će pratiti medicinske ekipe iz Sarajeva, Tuzle i Srebrenice.

- Nakon sat pješačenja, u Parlogu će biti održan prvi historijski čas i odata počast komandantu Armije BiH Ejubu Goliću. Naredni historijski čas bit će održan na najvećoj podrinjskoh grobnici Crni Vrh. Prvi konak je u kampu Liplje, a drugi u Mravinjcima - pojasnio nam je Habibović, upozoravajući učesnike da se pridržavaju pravila ponašanja ove manifestacije, kako bi ona, kao i ranijih godina dostojanstveno bila realizirana.

Logistička podrška

Za sve učesnike ovog pohoda prvi i drugi dan sendviče i jogurt podijelit će „Portal.ba“, a večeru na konaku u Mravinjcima pripremit će biznismen iz Konjević Polja kod Bratunca Azmir Husić. I pored toga, organizatori ove manifestacije upozoravaju učesnike da sa sobom ponesu hranu, toplu garderobu i predmete za zaštitu od kiše.

Kolona učesnika tokom tri dana, koliko traje "Marš mira", prelazi put dug gotovo 100 kilometara, da bi došla do Potočara, a po završetku ovog marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji te kolektivnoj dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida.

Dolazak učesnika "Marša mira" u Memorijalni centar je planiran 10. jula u 17 sati, a nakon njih kolona bajkera i biciklista.

Ove godine staza „Marš mira“ najspremnija

- Ove godine staza "Marš mira" najspremnija je za pohod. Sanirali smo putne pravce: Jošanica-Redžići, Parlog-Dovište, Kajtazi-Krajinovići, Potkruške-Rahunići, Prokop-Kamenica, Ćetino Brdo-Kulina, Nezuk-Debeljak i Nezuk-Crne Stijene-Baljovica. Sve su to rute od značaja za Marš mira, kako logistički tako i kao putevi koji su dijelom službene trase. Postavljen je most u Glodima na rijeci Drinjači. U svim poslovima imali smo dobru saradnju s lokalnim zajednicama - naglasio je Habibović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.