ZDRAVSTVO

Sindikalista dr. Rifat Rijad Zaid upozorava: Iz FBiH u dvije godine otišlo 600 ljekara!

Dr. Zaid: Moramo zadržati ljekare

Piše: A. NUHANOVIĆ

11.6.2018

Doktori medicine i stomatologije na području Tuzlanskog kantona u štrajku su od početka sedmice. Na to su, kako kaže dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, bili primorani. Tražili su svoja prava, a nisu ih dobili.  

Kolektivni ugovor

- Sindikat doktora medicine i stomatologije ušao je u završnicu pregovora s Vladom TK, koja je ostala posljednja kantonalna vlada koja nije potpisala kolektivni ugovor s doktorima. Vlada TK i nadležno ministarstvo moraju što prije pronaći način da iz ovoga izađu zadovoljni i ljekari i pacijenti, koji nisu zaslužili da se pitaju ko će još od ljekara otići iz najmnogoljudnijeg kantona u FBiH. Moraju da imaju na umu da 470.000 stanovnika TK ovisi o nešto više od hiljadu ljekara, koji svojim štajkom traže samo jedno, da su isti s kolegama u ostatku FBiH - kazao je dr. Zaid za “Avaz”.

Upozorio je da ćemo, ukoliko se ovo pitanje ne riješi, “svjedočiti potpunom nestanku doktora sa područja koje je, možda, od najvećeg interesa za cijelu BiH”. On se nada rješenju u TK, kao i u svim drugim kantonima, gdje su se ljekari nakon štrajkova izborili za ovo svoje pravo.

- Svjedočili smo u prethodnih nekoliko mjeseci lančanom potpisivanju kolektivnih prava doktora u skoro svim kantonima, kojima je prvi put riješen status. Ovo bi moglo označavati prekretnicu u budućim reformama zdravstvenog sistema, gdje bi ključne preporuke dolazile od ljudi o kojima ovisi zdravstveni sistem, u ovom slučaju od doktora, a sve radi poboljšavanja kvaliteta usluge pacijentima, zbog kojih i postoji medicina kao nauka - naveo je on.

Nenadoknadiv gubitak

Posebno se osvrnuo na alarmantan broj odlazaka ljekara iz zemlje te je ukazao da ih po svaku cijenu moramo zadržati u BiH.

- Iz FBiH je u prethodne dvije godine otišlo od 400 do 600 ljekara, što je već sada nenadoknadiv gubitak za zdravstveni sistem. To je strašno, posebno ako se zna da je potrebno od 12 do 18 godina kontinuirane edukacije da bi se osposobio jedan stručnjak iz oblasti medicine – kaže dr. Zaid.

Među najboljim stručnjacima  

Doktor Zaid apelirao je na vlasti u BiH da vrate dostojanstvo ljekarima. Podsjetio je da su uprvo kadrovi iz naše zemlje među najboljim ljekarima u svijetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.