BANJA LUKA

Osman ef. Kozlić: Pucanj na Ferhadiju pucanj je na sve nas

Policija je privela izgrednike, utvrdila njihov identitet i trenutno radi na kvalifikaciji krivičnog djela

Arhiv

MINA

24.8.2018

U četvrtak, 23. 8. 2018., oko tri sata ujutro, Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci je bila izložena činu koji se, s obzirom na vremenski kontekst i poruku koju šalje, može smatrati terorističkim. 

Prema nezvaničnim saznanjima iz PU Banja Luka, nekoliko odraslih osoba u pripitom stanju pucalo je iz vatrenog oružja na Ferhadiju.

Policija je privela izgrednike, utvrdila njihov identitet i trenutno radi na kvalifikaciji krivičnog djela. Muftijstvo banjalučko najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin koji se može okarakterizirati kao teroristički, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjalučku Ferhadiju, i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

- Od nadležnih institucija očekujemo da najozbiljnije pristupe ovom slučaju, te da izgrednike najoštrije sankcioniraju. Pucanje na Ferhadiju ravno je pucanju na sve nas, jer je ona javno dobro muslimana i kulturno-istorijsko dobro svih građana. Zbog toga od svih relevantnih društveno-političkih faktora - posebno s područja Republike Srpske - očekujemo javnu osudu ovog čina.

Najiskrenije se nadamo da ovaj čin nije u vezi s pokušajima zaoštravanja stanja i prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Oni koji bi se eventualno upustili u jednu takvu avanturu trebali bi znati da će njihovi pokušaji biti uzaludni i unaprijed osuđeni na neuspjeh, saopćeno je danas iz Muftijstva banjalučkog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.