USPJESI

Faruk Ćupina - prvi advokat iz BiH u Muzeju uspjeha i uspješnih zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope

Uvršten kao svestrani intelektualac i izuzetno uspješni pravni stručnjak i sportista s višedecenijskim radom i postignućima

Ćupina: Izuzetna postignuća

Avaz.ba

30.9.2018

Ugledni mostarski advokat Faruk Ćupina uvršten je u Muzej uspjeha i uspješnih zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope. Ćupina je uvršten kao svestrani intelektualac i izuzetno uspješni pravni stručnjak i sportista sa višedecenijskim radom i postignućima. 

Ćupina, tokom svoje 38 godine duge advokatske karijere, ima izuzetna advokatska postignuća - statistika pokazuje da je omjer dobivenih parnica značajno viši od 90 posto.

Vlasnik je i osnivač Advokature „Ćupina & Co“ d.o.o. Mostar, koja je osnovana 2007. godine kao prvo advokatsko društvo na području Hercegovine. Advokatura obavlja djelatnost na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine te ima uspješnu saradnju s advokatskim kancelarijima u zemljama susjedstva. Istovremeno, Advokatura zastupa i interese svojih klijenata pred stranim i međunarodnim sudovima. U toku svog bogatog 38-godišnjeg advokatskog staža uspješno je zastupao mnogobrojne klijente, između ostalih i u predmetima „Razvitak“, „Plavni val protiv Elektroprivrede BiH“, „Gama Hekom“,“Fabrika duhana Mostar“, „Denacionalizacija“,, Rekvizicije, te mnogi drugi. U saradnji sa svojim kolegama, advokat Ćupina zastupa i Majke Srebrenice u predmetu „Majke Srebrenice protiv UN-a i države Holandije“. Član je Skupštine Advokatske komore F/BiH, kao i Upravnog odbora Regionalne advokatske komore Mostar.

Posebno je zanimljivo da je rijedak slučaj političara koji se kao zastupnik u Parlamentu FBiH nije profesionalizirao i koji je svoja primanja od te vrste posla preusmjerio na treća lica.

Osim toga, Faruk Ćupina je jedan od najuglednijih i najhumanijih intelektualaca Mostara, posebno aktivan i uspješan sportista i karatista s nizom postignuća i nagrada. Osnivač je sportskog Karate kluba „Student” Mostar, te karate klubova u Bugojnu, Prozoru, Jablanici, Gornjem Vakufu, Čitluku, Širokom Brijegu, Posušju, Čapljini i Metkoviću. Osvajač je državnih i republičkih titula u polusrednjoj kategoriji kao član reprezentacija BiH te reprezentacije Jugoslavije.

Aktivno je i predsjednik Karate kluba „Student”, potpredsjednik karate kluba BiH u periodu 2001. - 2014, prvi predsjednik Sportskog saveza grada Mostara kao prvog jedinstvenog poslijeratnog udruženja sportista.

Muzej uspjeha i uspješnih zapadnog Balkana /JIE je projekt koji je osnovala i realizira novinska agencija Atrakcija kako bi se posebno akcentirala pažnja javnosti na nedovoljno istaknute uspjehe u zoni zapadnog Balkana / jugoistočne Evrope.

Narednih dana Muzej uspjeha i uspješnih zapadnog Balkana & JIE objavit će 15 novih uvrštenja, među kojima su osobe iz različitih oblasti djelovanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.