SUD BIH

Vijeće odbilo prijedlog odbrane da se sasluša tužilac Janjić

Suđenje ratnom heroju odbrane Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću

Birn

A. ČENGIĆ

8.10.2018

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH jutros je nastavljeno obnovljeno suđenje ratnom heroju odbrane Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću. 

Njih Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine počinjene 1992. godine na području općine Srebrenice, a u prvostepenom postupku Sud BiH ih je oslobodio. 

Vijeće kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes prihvatio je sve dokaze izvedene u prvostepenom postupku, osim dvije službene zabilješke za koje je Apelaciono vijeće utvrdilo da nisu u skladu sa zakonom.

Orićeva braniteljica Lejla Čović kazala je da je riječ o dokumentima koji pokazuju koje je zadatke Orić obavljao za Federalno ministarstvo boraca i da nije mogao utjecati na status zaštićenog svjedoka O1.

Tužilac Miroslav Janjić nije predlagao nove dokaze, dok je odbrana imala prijedlog da se saslušaju postupajući tužilac i stručni saradnik Tužilaštva BiH koji su 10. jula 2014. godine saslušali zaštićenog svjedoka O1, što je Vijeće odbilo. 

Odbrana je navela da ih želi ispitati o tvrdnjama O1 da je saslušanje prekidano i da je napuštao prostoriju. Sudija Lukes obrazložio je da se O1 i u prvostepenom postupku izjašnjavao na te okolnosti i da je odbrana imala tada priliku da pozove te svjedoke.

Odbrane su zatražile i da im Tužilaštvo dostavi određene informacije koje bi mogle poslužiti odbrani optuženih. Tužilac Janjić rekao je da se radi o drugim istragama i da nema nikakvih novih saznanja koja bi mogla ići u prilog optuženima.

Vijeće je odbilo i ovaj prijedlog odbrana, kao i zahtjev za informacijama o saznanjima odbrane da na zaštićenog svjedoka utječu lica iz policijskih organa RS i Srbije.

Tužilac Janjić je na ove navode odbrane kazao da je svjedok u programu zaštite Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i da je pod mjerama BiH.

Nakon Tužilaštva, odbrane će 2. novembra iznijeti završne riječi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.