AFERE

SIPA istražuje 10 zaposlenja u Centralnoj banci BiH

Piše: S. NUMANOVIĆ

1.11.2018

Nekih deset zaposlenja u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine predmet je opsežne istrage državnih agencija za provođenje zakona. Kako saznajemo, u ovom momentu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pregledaju konkursnu dokumentaciju za niz pozicija u ovoj državnoj banci, i to po naredbi Tužilaštva BiH.

Namješteni konkursi

U Sudu BiH u toku je najmanje jedan proces. Centralna banka tužena je da je provela konkurs koji je namješten, tvrdi jedna od oštećenih strana. Od početka 2016. godine, banka je primila najmanje 40 ljudi.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, u velikom broju slučajeva radi se o namještenim zaposlenjima za rodbinu, prijatelje, kolege, te posebno stranački podobne.

- Tu osobu doveo je jedan od potpredsjednika SDA. Onda je raspisan konkurs, tekla je procedura, osoba je već radila u banci, a onda je primljena – tvrdi sagovornik „Avaza“.

Prezentirajući obimnu dokumentaciju, ta osoba objašnjava zanimljivu shemu utjecaja, dogovora i dilova koji se uvelike prelamaju kroz Centralnu banku. Među novouposlenima ima ministarskih supruga ili bliskih rođaka, susjeda (na vikendicama) i djece prijatelja iz školskih dana. Nađe se tu i estradnih ličnosti...

Rodbinske veze

Iz Centralne banke, međutim, odgovaraju da je iz te institucije u protekle više od dvije godine otišlo 27 ljudi. Novih radnih odnosa na neodređeno vrijeme zasnovana su 32.

- U skladu sa zakonom nije dopušteno utvrđivanje postojanja rodbinskih veza. Naime, član 6. Zakona o radu u institucijama BiH propisuje da osoba koja traži uposlenje kod poslodavca, kao i uposlenik, ne može biti diskriminirana zbog rase, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja ili opredjeljenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, seksualne orijentacije, imovnog stanja, rođenja ili kakve druge okolnosti, članstva ili nečlanstva u političkoj stranci, tjelesnih poteškoća ili na temelju kojeg drugog razloga suprotnog temeljnim ljudskim pravima i slobodama utvrđenim Ustavom BiH i zakonom.

Shodno navedenoj odredbi, utvrđivanje rodbinske veze službenika i kandidata koji apliciraju za uposlenje u CBBiH, kao i osoba koje se primaju u radni odnos, bilo bi diskriminatorno i kao takvo bi moglo biti utemeljen razlog za podnošenje tužbe pred nadležnim sudom – objašnjeno nam je.

Osvrćući se na sudski spor koji je u toku, iz Centralne banke rekli su nam da su angažirali advokatsku firmu koja ih zastupa.

Niže plaće

Paralelno s povećanjem broja radnika, Centralna banka snizila je plaće. Rezanje prihoda relativno je simbolično – devet posto. Realizirano je juna 2016. godine. Nije nam objašnjeno zašto su plaće umanjene.

Trend novih zapošljavanja se nastavlja. Kako nam tvrde izvori, u pripremi je novi konkurs i već se zna ko će doći na radno mjesto. Na neodređeno, naravno!     

Blokiran pristup portalu "Avaza"

Nakon teksta u današnjem štampanom izdanju "Dnevnog avaza", pristup uposlenika Centralne banke našem portalu blokiran je.




Kako su nam prenijeli brojni uposlenici koji su se javili u našu redakciju, oni nisu mogli pročitati online verziju teksta.

Dostavili su nam i dokaze o tome da im je onemogućen pristup Avazovom portalu preko kompjutera u CB BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.