BROJNA PORODICA

Neobična životna priča političara Željka Babića: Kao 27. dijete svoga oca logično je da imam veliko glasačko tijelo

Nismo bili siromašni, jer smo drugačije gledali na te stvari, kaže Željko

Babić: Ne mogu ni da zamislim da imam 27 djece. G. Dakić

Piše: G. DAKIĆ

25.11.2018

Često mi kažu da nije nikakvo iznenađenje što sam dobio poslanički mandat u Narodnoj skupštini RS, jer sam 27. dijete svoga oca, a to znači i veliko glasačko tijelo. Naravno, nisu svi u familiji glasali za mene, jer ima i onih koji više vole drugu stranu.

Stub porodice 

Ovo je za „Avaz“ kazao poslanik SDS-a u NSRS Željko Babić (47) koji je 27. i najmlađe dijete svoga oca Ignjatija, koji ga je dobio u 78. godini.

Babićevi roditelji: Ignjatije umro kad je Željko imao četiri godine

Njegova majka bila je Ignjatijeva druga supruga i brinula se o svima.

- Nismo bili siromašni, jer smo drugačije gledali na te stvari. Čovjek je bogat onoliko koliko mu je široka duša, a ne na osnovu toga da li je za ručak pojeo kilogram ili sto grama mesa - priča Babić. 

Oca, kaže Željko, gotovo i ne pamti, jer je umro kada je on imao četiri godine. Majku pamti kao osobu punu topline i nježnosti, ali i velikog domaćina.

- Poslije očeve smrti majka se više nije udavala. Okupila je djecu oko sebe i s nama je živjela. Bila je stub porodice. Otac je imao 27 djece, ali sebe u toj situaciji ne mogu ni zamisliti. Imam dvije kćerke i sina i očekujem prinovu sljedeće godine - kazao je Babić. 

Podigao ranč

Napustio je srednju školu, krenuo put Slovenije, gdje je radio nekoliko, a onda ka Italiji. Prije osam godina se vratio „na svoje“, u Slatinu kod Banje Luke. Tu je podigao ranč na kojem se danas nalazi 450 ovaca i hiljadu janjaca.   

Babići na nedavnom okupljanju u Italiji

- Porodica je najvažnija. Slavska i božićna trpeza u mojoj kući podrazumijeva 44 najmilijih i najbližih. Tu su i oni koji su glasali drugačije, ali ne smeta. Nekad padne i teška riječ, ali se brzo izmirimo - rekao je Babić. 

Najstariji brat ima 94 godine

Željkov najstariji brat Slavko ima 94 godine. Živi, također, u Slatini, u trošnoj kućici, ali to mu ne smeta i da na pragu stote godine sam cijepa drva. 

 

- On je dosta radio i mnogima je pomogao. Kada niko nije imao dinara, bilo je kod Slavka. Zato mu i danas mnogi pomažu. Često ga gledam i pitam se da li je moguće da neko ko je odrastao u uslovima u kojima je on odrastao i u tim godinama može i dalje da podiže sjekiru i udara po bukovim panjevima - ističe Babić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.