SARAJEVO

Novi protesti "švicaraca": Zbog kredita se ubio 31 korisnik “Addico banke”

Nova presuda, banka klijentu dužna isplatiti 10.100 KM

S današnjeg protesta. A. Durgut

A. Nu.

8.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Korisnici kredita u švicarskim francima danas u 11 sati ispred “Addico banke” u ulici Ferhadija u Sarajevu održali su proteste. Učestvovalo je oko 100 korisnika iz cijele BiH.

Simboličnim uplatama od pet feninga na šalterima ove poslovnice njih 100 ometalo je rad banke, a potom su, u zrak pustiti 31 crni balon.

Inače, Općinski sud u Mostaru donio je 8. oktobra presudu prema kojoj “Addico banka” mora isplatiti klijentu Zakiru Nevaljaloviću 10.104,75 KM. Nevaljalović je tužbu podnio 2016. godine. U švicarskim francima (CHF) digao je kredit u visini od 25.550 KM, a odobren mu je s rokom otplate od 180 mjeseci.

No, šteta koju je klijent nakon preračuna kursa pretrpio, premašuje nekoliko hiljada maraka.

Ovakve presude su, međutim, samo mrtvo slovo na papiru. Tvrdi to i predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima „Švicarac“ Kemal Duraković. Do sada je Udruženje, dodaje, dobilo 1.200 presuda na 3.500 tužbi.

- Ovakve presude stalno dobivamo. No, onda se banka žali i tu sve završava. Šest godina isti scenarij - kazao je Duraković.

Dodaje da je priča drugačija kad je riječ o obavezama klijenata prema banci.

- Kad banka pokrene hipoteku, za tri mjeseca sudovi to završe. Nažalost, na sceni je debela sprega na štetu građana. Pljačkaju naše nakretnine, koje smo mi i žiranti platiti – tvrdi Duraković.

S obzirom na to da se korisnici kredita u švicarskim francima godinama susreću s ovakvim problemima, danas je i održan protest.

- U proteklih nekoliko godina čak je 31 naš član, korisnik kredita u švicarskim francima, digao ruku na sebe. Ljudima je došlo do guše. Sve je moguće očekivati od razjarenih korisnika kredita, koji još imaju koju marku u džepu da dođu u Sarajevo na proteste – kaže Duraković.

Dodaje da su od 2006. do 2008. godine, prema evidenciji Udruženja, kredite u švicarskim francima podigla 9.802 građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.