PLANOVI

Kinezi će graditi autocestu u BiH

Autocesta projektirana u dužini o 42 kilometra i predstavlja prvi dio dionice autoceste koja bi trebala završiti u Bosanskom Novom.

Kinezi će upravljati autocestom 33 godine. Ilustracija

Index.hr

13.12.2018

Kineska firma "Shandong International" gradit će autocestu u Bosni i Hercegovini između Banje Luke i Prijedora, a ugovor o ovom poslu vrijednom oko 300 miliona eura danas su potpisali ministar prometa RS Neđo Trninić i direktor bosanskohercegovačke podružnice te firme Jang Ksu (Yang Xu).

"Shandong International" ranije je dobio posao gradnje autoceste u Srbiji između Beograda i Požege, a sada ulazi i na bosanskohercegovačko tržište sa svojom podružnicom pod nazivom SDHS-CSI BH. 

Kinezi zapravo svojim kapitalom finansiraju gradnju jer je ugovor sklopljen po koncesijskom modelu.

Kinezi će upravljati autocestom 33 godine 

Računajući i razdoblje gradnje, kineski partner upravljat će budućom autocestom 33 godine, jednokratno će platiti nešto manje od 4,5 miliona eura kao koncesijsku naknadu, a potom će tokom eksploatacije u entitetski budžet RS uplaćivati po pet posto od ostvarenog prihoda svake godine. 

- Ovo je prvi projekt koji po koncesijskom modelu radimo na Balkanu - kazao je ministar prometa Trninić, najavljujući da će narednog proljeća početi i gradnja dionice autoceste na Koridoru 5C Budimpešta - Ploče, koji prolazi preko onog dijela teritorija BiH koji administrativno pripada RS.

Zamjenik direktora "Shandong Internationala" Meng Jan (Yan), nakon ceremonije potpisivanja u Banjoj Luci, kazao je da je uvjeren da će svi radovi biti objavljeni u skladu sa zadanim rokovima od pet godina, a možda i prije toga. 

Autocesta Banja Luka - Prijedor projektirana je u dužini od 42 kilometra i predstavlja prvi dio dionice autoceste koja bi trebala završiti u Bosanskom Novom. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je kineskim partnerima na upornosti da se ovaj projekt realizira.

Kazao je da će u RS nastaviti provoditi plan gradnje mreže autocesta s naglaskom na povezivanje s cestovnom mrežom Srbije, i to s kineskim partnerima, dodajući da je to dio inicijative kineske vlade "Jedan pojas, jedan put", čiji je cilj strateško ekonomsko učvršćenje Kine i na evropskom kontinentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.