ANTIKVITETI

Torina kruna iz banjalučke sinagoge prodaje se za 8.500 dolara

Na kruni, čija je prodaja oglašena na popularnoj stranici eBay, jasno piše da je iz Banje Luke, kaže Tauber

Kruna je, najvjerovatnije, tokom Drugog svjetskog rata nestala iz banjalučke sinagoge, koja je u potpunosti bila porušena

F. MUSTAFIĆ - G. DAKIĆ

28.2.2019

Jevrejska Torina kruna koja potiče iz banjalučke sinagoge, prodaje se za 8.500 američkih dolara putem popularne internet-stranice za trgovinu eBay. 

Njen prodavač, kako se može pročitati iz oglasa, nalazi se u Izraelu. Ovo saznanje šokiralo je jučer nadležne u Jevrejskom kulturnom centru “Ilona Vajs” u Banjoj Luci.

Ratni plijen

- Zaista smo zatečeni. Ta se kruna stavlja na svitak na kojem bude umotana Tora. Kako je dospjela u oglas na internetu, ne znamo, jer su takve stvari u vlasništvu Grada Banje Luke - kazali su za “Avaz” iz ovog kulturnog centra, najavivši da će hitno provjeriti sve detalje ovog slučaja, za koji su saznali od našeg novinara.


Oglas objavljen na eBayu

Da se radi o Torinoj kruni iz Banje Luke, potvrdio nam je i Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH. Prema njegovim riječima, ovaj vrijedni predmet najvjerovatnije je tokom Drugog svjetskog rata nestao iz banjalučke sinagoge, koja je u potpunosti bila porušena.

- Mnogi antikviteti, kao što je i ovaj, odneseni su. Posebno su ih uzimali stranci, koji ih sada, kao što je to i ovdje slučaj, prodaju. Na ovoj kruni jasno piše da je iz Banje Luke i mislim da je ovdje u pitanju ratni plijen – kaže Tauber za naš list.

Opustošena imovina

Janko Vračar iz Muzeja Republike Srpske jučer je za "Avaz" rekao kako je nemoguće utvrditi kome kruna, ustvari, pripada. Podsjeća da su Jevreji u Banjoj Luci imali dvije sinagoge, u jednom razdoblju čak i četiri, ali je njihova imovina netragom nestala.

- Jevreji su uoči Drugog svjetskog rata imali dvije sinagoge, aškenasku i sefardsku. Kako je prodavač u Izraelu, moguće je da je neko od potomaka ovdašnjih Jevreja krunu odnio u Izrael - kazao je Vračar.

I Verica Stošić iz Arhiva RS istaknula je da je posljednja sinagoga u Banjoj Luci uništena 1944. godine.

- Jevreji su nakon toga jedva postojali i njihova imovina je nestala i teško je ustanoviti gdje je završila. Kruna koja se pojavila na internetu, samo je dio njihove bogate kulture, koja je opustošena - istaknula je Stošić.

Nerealna cijena

Što se tiče cijene od 8.500 dolara, Tauber misli da je ona nerealna, jer je, prije svega, teško procijeniti starost ovog predmeta.


Tauber: Prodaju stranci

- Mi u Sarajevu imamo ljepše krune, bogate brojnim ukrasima i različitim gravurama. Ovo je jedna manja kruna. Njena najveća vrijednost je što je pripadala banjalučkoj sinagogi – dodaje Tauber. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.