VELIKA KLADUŠA

Prodajom nakita pomaže liječenje dječaka Ammara i Davuda

Albina Sulejmanagić želi da podsjeti da je dječacima još potrebna pomoć

Jedan od Albininih radova

A. DIZDRAEVIĆ

11.3.2019

Da kupovina poklona u povodu obilježavanja Dana žena ili neke druge prilike može imati i humanitarnu notu, potvrđuje i priča iz Velike Kladuše. Albina Sulejmanagić krenula je krajem prošle godine u humanu misiju, izrađuje unikatni nakit, rajfove, ogrlice, prstenje od heklanih cvjetova, a novac koji dobije od prodaje odlučila je usmjeriti za liječenje dvojice dječaka iz Bihaća Ammara i Davuda Derviševića. Oni su prerano rođeni te su imali minimalne šanse da prežive.

Mala kolekcija

- Prošle godine bila je spremna jedna mala kolekcija, koju sam željela podijeliti sa svojim prijateljicama i drugima kojima bi se to svidjelo. No, zbog komplikacija oko nabavke materijala, nekih mojih privatnih obaveza, to je ostalo po strani. Taj nakit je ostao u kutiji i mislila sam šta da radim s njim, a onda sam se jednog dana sjetila prijateljice s fakulteta kojoj je potrebna pomoć, a radi se o Dženani, majci dječaka Ammara i Davuda Derviševića iz Bihaća – govori nam Albina.

Kreativna i poduzetna Albina u humanoj misiji

Dodaje da su troškovi liječenja ovih dječaka ogromni pa je željela da podsjeti da im je pomoć još potrebna.

Rođenje kćerke

Kako kaže, ovim hobijem počela se baviti pred rođenje njene kćerke. Nakon što je kupila torbu za bebe koja je bila poprilično monotona, odlučila je da je uljepša pa je na internetu naišla na heklane cvjetiće, koji su je zainteresirali.

- Putem YouTube tutorijala savladala sam heklanje ovih cvjetića, koje koristim za prstenje, rajfove... - govori Albina te naglašava da joj je osnovni cilj bio podsjetiti da je ovim dječacima pomoć još potrebna.

Kako kaže, dok je pravila ove predivne ručno heklane cvjetiće, uvijek je imala na umu da im želi poseban kraj priče, da završe u nečijoj kosi, na ruci ili košulji, ali s dobrom namjerom.

Ammar i Davud: Ogromni troškovi liječenja

- Šta može biti bolje od pomoći nekome kome je to potrebno, a ujedno i obradovati sebe, svoju mamu, kćerku ili drugaricu novim modnim dodatkom – kaže ova vrijedna Kladušanka.

Narudžbe na Facebooku

Svoje proizvode plasira putem društvenih mreža. Ukoliko neko želi naručiti neki komad nakita, Albinu može kontaktirati putem Facebook stranice “Onahtali handmade ornaments”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.