BANJA LUKA

Vigemark: Ispitivanje sastava igračaka vrlo važno, neki proizvodi sadrže narkotike i toksine

Postoji mogućnost da se sistem izvara

Lars-Gunar Vigemark. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

10.6.2019

Novi carinski laboratorij Uprave za indirektno oporezivanje BiH otvoren je danas u  mjestu Ramići kod Banje Luke. 

Opremanje modernog laboratorija finansirano je putem IPA sredstava u iznosu višem od 400.000 eura.

Laboratorij su svečano otvorili ambasador Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, i Miro Džakula, direktor UIOBiH.

U mišljenju Evropske komisije navedeno je da Bosna i Hercegovina ima određeni  stepen pripremljenosti kada je riječ o usklađenosti s principima carinske unije u kontekstu jedinstvenog evropskog tržišta. U tom smislu, prema riječima Vigemarka, iz više razloga je važno nastaviti usklađivati carinske propis.

- Najvažniji razlog tiče se samog kvaliteta proizvoda koji dolaze na tržište BiH, njihovog porijekla, autentičnosti, sastava na deklaraciji na osnovu koje se određuje carinska tarifa. Naravno, na osnovu različitog sastava koji se prijavljuje postoje mogućnosti da se sistem na neki način prevari - kazao je Vigemark.

On je naglasio da je važan aspekt sigurnost građana različitih uzrasta, navodeći primjer da se ispitivanje kvaliteta igračaka koje dolaze na bh. tržište utvrđuje uz pomoć ovakvih laboratorija.

- Proizvodi mogu doći sa sadržajem različitih elemenata od narkotika, toksina i drugih  sastava koji su štetni. Postojanje ovakvog laboratorija olakšava carinjenje koje je još  dosta zahtjevan proces – kazao je Vigemark.

Prema riječima Vigemarka, ovo nije veliki, ali je važan korak u procesu EU integracija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.