NEMOGUĆI IZBOR

Otac sijamskih blizankinja mora odlučiti da ih razdvoji i rizikuje da izgubi jednu od kćerkica

One su zajedno jake, nikada nisam osjećao da sam bio pod pritiskom da moram pristati na operacij, znam da će doći vrijeme kada će one moraju otići

Priča koja slama srce: Kako donijeti odluku. Agencije

Piše: S. K. / Avaz.ba

4.8.2019

Otac trogodišnjih sijamskih blizanki Ibrahim Ndiaye (50) iz Senegala bori se s najstravičnijom odlukom u životu.

On mora presuditi da li će razdvojiti svoje kćerke i tako rizikovati život jedne od njih.

BBC će sutra emitirati dokumentarac o ovom hrabrom ocu, kojega su u Veliku Britaniju iz Senegala dovele kćerke Mariem i Ndeja. Na Otok ih je dovela želja da u bolnici Great Ormond Street pronađe spas za svoje kćerkice.

Srce i glava

Ibrahim je prije toga tražio pomoć u klinikama u Belgiji, SAD-u, Njemačkoj, Zimbabveu, Norveškoj i Švedskoj. No, samo je iz Britanije dobio odgovor.

Djevojčice imaju odvojen mozak, srce i pluća, ali dijele jetru, mjehur, probavni sistem i tri bubrega. Mariem ima slabo srce i kako sada stvari stoje ne predstoji joj puno godina života. Ako podlegne ni njena sestra neće preživjeti.

- Ja sada ne razmišljam glavom nego srcem. Svaka odluka je važna i presudna. Toliko je posljedica. Šta god odlučim – kaže Ibrahim.

On je već ranije izgubio posao menadžera u turizmu, supruga se nemoćna da se suoči s problemima vratila u Senegal. Ibrahim, Mariem i Ndeja žive u Kardifu.

Odlučio se na najteži korak u životu. Agencije

Ljekarski tim koji se bori za život djevojčica predvodi dr. Džo Brierli (Joe Brierley), pedijatar s velikim iskustvom.

- U poređenju na 20, 30 godina ranije možemo učiniti nevjerovatne. Ali samo zato što možemo, to ne znači uvijek da bi trebali – kaže dr. Brierli. 

Slabo srce

On je već Ibrahimu objasnio šta će se dogoditi ako ne razdvoji svoje kćeri.

 - Mariem je slaba i od njenog zdravstvenog stanja ovisi i život druge djevojčice. Mariemino zdravlje neće biti bolje, a opcije razdvajanja neće biti kada Mariem počne umirati – otvoreno je poručio pedijatar.  

Ibrahim je svjestan i da razdvajanje djevojčica neće biti izvedeno bez velikog gubitka.

- Rečeno mi je da ću izgubiti Mariem. Svjetlo, nada, očekivanje – sve je nestalo - kaže.  

Ipak, odlučio se na najteži korak. Da nikada ne razdvoji svoje djevojčice.

- One su zajedno jake. Nikada nisam osjećao da sam bio pod pritiskom da moram pristati na operaciju. Znam da će doći vrijeme kada će one morati otići. Ali u ovom momentu one mi pružaju razlog da živim. Ja moram znati da sam im dao sve što sam mogao. Sretan sam što sam bio dio njihovog i one mog putovanja. I dalje smo na tom putu – kaže Ibrahim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.