CEREMONIJA

Otkriven kip fra Anđela Zvizdovića ispred Franjevačkog samostana u Fojnici

Autor kipa je Mile Blažević

Kip blagoslovio provincijal Bosne srebrene fra Jozo Marinčić. H. Čukle

Piše: H. Č. / Avaz.ba

13.9.2019

Ispred Franjevačkog samostana u Fojnici je danas otkriven kip fra Anđela Zvizdovića.

Tokom mjeseca maja je na lokalitetu stare građevine Kašteli, koja se nalazi na tromeđi Fojnice, Busovače i Kiseljaka služena Sveta misa, sjećanje na 800-tu godišnjicu susreta sv. Franje i sultana El Malika i 556 –te godišnjice kada su se podno Kaštela na polju Milodražu sreli fra Anđeo Zvizdovi i sultan Mehmed II El Fatih kada su se dogovorili da fratri budu pokorni novoj vlasti i da slobodno mogu prakticirati svoju vjeru. Tom prilikom je sultan fra Anđelu Zvizdoviću uručio čuvenu Fojničku Ahdnamu, koja se čuva i danas u Franjevačkom samostanu u Fojnici.

Ova godina je u znaku fra Anđela Zvizdovića a ove godine je otvoreno i „Ljeto fra Anđela Zvizdovića“, a otvorio ga je provincijal Bosne srebrene fra Jozo Marinčić. Tim povodom je bila u toku izrada i kipa lika fra Anđela Zvizdovića, kip je urađen najprije u glini pa u gipsu i na kraju u bronzi a visine je 3 metara a postavljen je i otkriven danas ispred Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.

Autor je Mile Blažević, akademski umjetnik.Uz brojne zvanice, franjevce i građane kip fra Anđela Zvidovića je blagosovio fra Jozo Marinčić provincijal Bosne srebrene a otkrio ga je fra Mirko Majdandžić, gvardijan franjevačkog samostana u Fojnici.

-Mi danas otkrivamo i blagosovimo ovaj kip zaslužnog franjevca fra Anđela Zvizdovića, mi ga smatramo blaženim a to znači da je to neko ko je ostvario i odživio svoj život onako kako to Bog traži od nas i on je svet. Bez ikakve snage i moći izašao je pred čovjeka i tražio varijantu kaoko ostati i opstati ovdje živjeti za to je trebalo imati hrabrosti. Ono što je iz tog vremena važno za nas, mi danas živimo u prilično teškom vremenu jer se nešto iskompiliciralo, nešto se zakuhalo ima puno nekakvih nesuglasica ne samo u BiH nego u čitavom svijetu, pa te velike sile uvjek nešto zakuhavaju a mi velike religije morali bi biti oni koji će donositi mir ovdje, fra Anđeo Zvizdović i ovaj spomenik ovdje simbol dijaloga i simbol razgovora, zato mislim da je ovaj dan važan za nas ovdje u BiH i dan važan za cijeli svijet- rekao je tom prilikom gvardija fra Mirko Majdandžić.

Provincijal fra Jozo Marinčić nam je kazao da se danas obilježava dijalog, jer kad je fra Anđeo Zvizdović bio pred sultanom Mehmedom el Fatihom i zamolio da zaustavi razaranje i uništavanje zemlje i tome je sigurno fra Anđeo pridonio da ovdje ostane i katolički narod u BiH zajedno sa franjevcima.

-Taj susret je važan jer nam on poručuje da jedino put suživota na ovim prostorima jeste put dijaloga i tolerancije među ljudima među drugima i različitima- kazao je provincijal fra Jozo Marinčić.  

Na ceremoniji otkrivanja govorio i generalni definitor reda iz Rima Italija fra Ivan Sesar - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.