AUSTRIJA

Bh. reprezentativci nastavljaju pripreme trening kampom sa Ivicom Kostelić

Upijaju znanje i metedologiju svjetskog šampiona i osvajača olimpijskih odličja Ivice Kostelić

Bh. juniorski i seniorski skijaški reprezentativci sa Ivicom Kostelićem. Skijaški savez BiH

S. Š. / Avaz.ba

1.10.2019

Sedam bh. juniorskih i seniorskih skijaških reprezentativaca, zajedno sa svojim trenerima, ovih dana jesenje pripreme provode na Hintertux glečeru, upijajući znanje i metedologiju svjetskog šampiona i osvajača olimpijskih odličja Ivice Kostelić.

U organizaciji Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine naši mladi skijaši i bh. skijaški trenerski kadar imat će priliku upoznati metode tehničkih, taktičkih, fizičkih i mentalnih priprema alpskih skijaša direktno kroz znanje, ekspertizu i lična iskustva Ivice Kostelića.

Bivši svjetski šampion, nakon okončanja profesionalne skijaške karijere, priključio se trenerskom timu Skijaške reprezentacije Hrvatske, a pokazao je nesebičan entuzijazam i spremnost da svoje znanje podijeli i sa bh. skijaškim timom.

- Naši mladi skijaši ne kriju zadovoljstvo. Trening kamp sa Ivicom je jedno sjajno edukativno i motivirajće iskustvo koje nam pomaže da stvaramo pobjednički mentalitet. U reprezentaciji vlada jako dobra atmosfera, svi dajemo svoj maksimum, treneri su nam velika podrška i istinski se nadamo još boljim rezultatima. Rad sa Ivicom je poseban, jer Ivica ima mentalitet šampiona i velikog borca - navodi se u saopćenju Skijaškog saveza BiH. 

Skijaška reprezentacija BiH sa pripremama je krenula već u julu, a trenutno se nalaze na 15. dnevnom pripremnom kampu. 

- Prvi dio priprema održali smo u zatvorenim skijaškim poligonima "Snow Valley" u Belgiji i "Snow World" u Holandiji. Ovo je prvi put da smo u program priprema uključili i ljetne treninge u zatvorenim halama, što je već postao standard za sve velike timove. U drugom dijelu priprema preselili smo na austrijski "Hintertux", gdje nam se priključio i Ivica Kostelić koji nam je pomogao da treninge podignemo na znatno viši nivo i veliko je zadovoljstvo sarađivati sa stručnjakom kao što je on - istakli su treneri reprezentacije Ognjen Dragoljević i Mirza Nezirović.

Predsjednik Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine, Jasmin Mehić ističe važnost edukacije trenerskog kadra.

Naši takmičari i treneri su pokazali veliku profesionalnost u radu i želju za uspjehom te se nadamo još boljim rezultatima u predstojećim sezonama. Važan segment priprema sa Ivicom je bila i edukacija trenerskog kadra. U kampu pored trenera reprezentacije sudjeluje i pet trenera koji su uz naše najbolje takmičare usavršavali svoja znanja koje će prenijeti na rad sa mlađim kategorijama u klubovima širom BiH - kazao je Mehić.

Bosanskohercegovački reprezentativaci koji učestvuju u ovim priprema su Elvedina Muzaferija, Esma Alić, Emir Lokmić, Marko Šljivić, Harun Kunovac, Dino Terzić, Alen Bičakčić.


Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Mirvadom Kurić podržalo je odlazak naših reprezentativaca na svjetsko prvenstvo u švedski Are početkom ove godine te i ove sezone nastavlja pružati podršku razvoju skijanja u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.