SJEDNICE

Imenovanje direktora SIPA-e na čekanju, Albaniji 100.000 KM pomoći

Donesena je odluka da se Azri Dedić dodijeli novčana nagradu u iznosu od 10 hiljada KM za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu ID u džudu

Vijeće ministara BiH: Održali telefonsku sjednicu. Avaz

Piše: S. D.

3.12.2019

Vijeće ministara BiH održalo je vanrednu telefonsku sjednicu umjesto prvobitno planiranog redovnog zasjedanja. No, nije raspravljano o imenovanju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, što je bila jedna od tačaka dnevnog reda ranije najavljene, redovne, a potom odgođene sjednice. 

Zanimljivo je da je Vijeće ministara BiH prvobitno na svojoj internetskoj stranici navelo da je današnja sjednica odgođena, da bi se potom oglasilo saopćenjem za javnost da je održana vanredna, telefonska sjednica. 

Sudeći prema saopćenju i ranije najavljenom dnevnom redu, riječ je o istoj sjednici, što znači da ona nije ustvari odgođena, nego je održana telefonskim putem i, što je evidentno, uz reducirani dnevni red. 

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o odobravanju 100.000 KM iz tekuće rezerve budžeta za pružanje pomoći Vladi Republike Albanije. Riječ je o pomoći namijenjenoj za prevazilaženje razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio Albaniju. 

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donesena je odluka da se Azri Dedić dodijeli novčana nagradu u iznosu 10 hiljada KM za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu ID u džudu održanom u Kelnu u kategoriji do 70 kg. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje aneksa Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima. 

Razlozi za zaključivanje aneksa Sporazuma su utvrđivanje zajedničkih graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, unapređenje vršenja zajedničke granične kontrole, uključujući saobraćajnice, pomoćne objekte, prostorije i druge objekte neophodne za vršenje zajedničkih graničnih kontrola. 

Prema ovom aneksu, a u skladu sa Sporazumom između BiH i Crne Gore, utvrđene su lokacije zajedničkih graničnih prijelaza, i to: Šćepan Polje - Hum u Šćepan Polju (CG), Ilino Brdo - Klobuk u Klobuku (BiH), Vraćenovići - Deleuša u Vraćenovićima (CG), Sitnica - Zupci u Zupcima (BiH). 

Također su utvrđene zone zajedničkih graničnih prijelaza, koje se nalaze na teritoriju BiH i na teritoriju Crne Gore i u kojima su službena lica dviju država ovlaštena da vrše zajedničke granične kontrole. Strane potpisnice snosit će troškove izgradnje zajedničkog graničnog prijelaza na svom teritoriju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.