DANI AKTIVIZMA

Fild: Borba protiv nasilja nad ženama treba trajati cijelu godinu

Postoje posebne odlike ovog nasilja nad ženama u politici zbog kojih je njihovo iskustvo teže, smatra Fild

Fild: Podrška ženama koje trpe nasilje. Britanska ambasada u BiH

Fu. M. / Avaz.ba

5.12.2019

Britanski ambasador u BiH Metju Fild (Matthew Field) objavio je novi blog o nasilju nad ženama u politici povodom 16 dana aktivizma.

Kako je naveo, Britanska ambasada, zajedno s drugim organizacijama iz naše zemlje, obilježava “16 dana aktivizma”, a cilj je usmjeriti pažnju na različite oblike nasilja koje se vrši nad ženama, s nadom da će motivirati i dati dodatnu energiju borbi protiv ovog fenomena tokom cijele godine.

Rezultati su uznemirujući

- Želim da se usmjerim na poseban vid nasilja nad ženama, napade koji su usmjereni na žene u javnom životu, posebno u politici.  Kakvo je iskustvo žena u “domovima” parlamenata?  Ove godine, "Westminister Foundation for Democracy" je provela važno istraživanje na ovu temu u BiH.  Po prvi put, principom direktnog razgovora, istraživanje je detaljno sagledalo iskustva 89 političarki iz cijele zemlje, sa različitih nivoa - ističe Fild.

Kako je kazao, rezultati su uznemirujući.

- Velika većina je prijavila stalno uznemiravanje i zlostavljanje povezano sa njihovim aktivnostima u politici, a koje se jasno formira u model nasilja i intimidacije. I, da, veliki je broj muškaraca koji proživljavaju ovu vrstu pritiska i kritike. Ali, postoje posebne odlike ovog nasilja nad ženama u politici zbog kojih je njihovo iskustvo teže, a posljedice za bh. društvo u cjelini puno ozbiljnije - istakao je britanski ambasador.

Pristrasnost i nasilje

Također dodaje i da će "žena u politici u BiH najvjerovatnije iskustiti verbalno i emotivno zlostavljanje od strane svojih političkih oponenata i u krugu svoje stranke.

- Najvjerovatnije će iskusiti napade u vezi sa njihovim fizičkim izgledom, uključujući i kritike da izgledaju privlačno ili ne, da su previše ili nedovoljno ženstvene, da su previše ili nedovoljno dominantne. 

Susretati će se sa optužbama za veze sa drugim političarima, da su “preko kreveta” došle do pozicije, da su loše supruge ili majke, da su promiskuitetne ili nedovoljno zainteresirane za muškarce.  Njihovi partneri i djeca također mogu biti mete napada.  Vjerovatno će iskusiti i prijetnje smrću, silovanjem ili drugim nasilnim radnjama, ili će se od njih tražiti seksualne usluge. A, ako progovore o tome, napadi će se najvjerovatnije pojačati - piše, između ostalog Fild.

- U svemu ovome i svi mi imamo ulogu.  Ostalo je malo manje od godinu dana do narednih izbora u BiH. Svi zajedno trebamo ukazati na pristrasnost i nasilje kad mu svjedočimo, i štititi prava političarki da imaju glas i da ga koriste, kako bi pokazali da vjerujemo da žene imaju mjesto u političkom životu. Kada svi progovorimo i reagiramo na negativne pristrasnosti, stavove i ponašanja, stvorit ćemo bolje okruženje za sve nas - zaključuje britanski ambasador.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.