LAUREATI

Oliver Pi prvi dobitnik nagrade ''Susan Sontag''

Pi: U julu 1995. pokrenuo protest umjetnika tražeći od francuskih vlasti da odmah interveniraju u Srebrenici. Agencije

Piše: Avaz.ba

7.12.2019

Oliver Pi, francuski reditelj i direktor Festivala Avinjon, prvi je dobitnik nagrade ''Susan Sontag'' za kritičko mišljenje, koja će danas biti dodijeljena u Sarajevu.

Nagradu su ustanovili Sarajevo Fest - Umjetnost i politika i Dejvid Rif (Davide Rieff), sin Suzan Zontag, pisac iz Njujorka.

Suzan Zontag je bila jedan od najvećih intelektualaca 20. stoljeća i beskompromisna kritičarka političkih i društvenih događaja. 

Zontag je došla da pomogne Sarajlijama tokom opsade i pisala je o opsadi u novinama i drugim publikacijama širom svijeta. Za vrijeme opsade režirala je u Sarajevu predstavu „Čekajući Godoa“ Semjuela Beketa (Samuel Beckett). 

Prvi dobitnik Oliver Pi je umjetnik, mislilac, kritičar društvenih zbivanja i aktivista. Objavio je brojne tekstove u francuskim novinama štiteći prava manjina. Piše i govori protiv rasizma i policijske brutalnosti. U svojim tekstovima štiti imigrante. Glasan je zaštitnik prava seksualnih manjina. Izrazit je protivnih ekstremnih desničarskih politika.  

U julu 1995. Oliver Pi je pokrenuo protest umjetnika tražeći od francuskih vlasti da odmah intervenira u Srebrenici i zaštiti bosanske Muslimane. Svoj protest je nastavio tako što je, zajedno s još dvoje kolega, započeo štrajk glađu protiv francuske politike u Bosni i Hercegovini.

Oliver Pi je kroz cijeli svoj profesionalni život primjer kritičkog mišljenja; izuzetnog umjetničkog stvaralaštva i ljudske čestitosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.