LAŽNI MORALISTA

Prije nego što se okomio na Kanton, Dino "spasilac" je u dugovima ostavio prvaka Evrope

U vrijeme dok je bio direktor, slavni košarkaški klub poslovao je u minusu

Konaković: Usavršavao se na sportskom ponosu Sarajeva. Avaz

Piše: Istraživački tim "Dnevnog avaza"

4.2.2020

- Ne postoji legalan način da se problem riješi - izjavili su u novembru 2016. u obraćanju novinarima čelni ljudi Košarkaškog kluba Bosna-Royal Almir Bradić i Damir Krupalija zbog nemogućnosti da na zakonit način isplate skoro 180.000 maraka dugovanja prema bivšem igraču Nikoli Vučuroviću.

Slučaj "Vučurović"

No, Bradić i Krupalija grdno su se prevarili, jer je na scenu stupio “spasilac”. Elmedin Konaković isukao je potrebni novac i, u stilu Supermena, napravio, naizgled, još jedno dobro djelo. 

Naravno, “spasilac” Konaković nije dao novac iz svog džepa nego je iz budžeta Kantona Sarajevo omogućio jednom klubu (KK Royal) da vraća dugove drugog pravnog subjekta (KK Bosna) prema igraču koji nikad nije igrao za klub kome je uplaćen novac!?

Da li baš slučajno, dobrotvor Konaković, spašavajući Bosnu, spašavao je i svoje prijatelje i kumove, kojima je rješenje slučaja "Vučurović" otvorilo vrata kluba i dalo novu šansu da se poigravaju sudbinom prvaka Evrope, opet preko grbače građana Sarajeva.

I dobro su se poigrali, pod njihovim znalačkim rukovođenjem KK Bosna-Royal potonuo je u drugu ligu, potukavši, vjerovatno, sve rekorde prema broju poraza i promijenjenih igrača u sezoni...

Negativno mišljenje

Staze propasti slavnih, ali i milionskim dugovima uništenih "Studenata", čije ime i grb danas žive samo zahvaljujući tome što su ustupljeni drugom klubu (KK Royal), prethodno im je tabao i sam Konaković, u funkciji direktora KK Bosna od maja 2003. do decembra 2007. godine. 

- Prema našem mišljenju, finansijska pozicija Udruženja KK Bosna nije predstavljena objektivno i realno. Naše mišljenje u vezi sa poslovanjem Udruženja je negativno - navodi se u svih deset godišnjih revizija poslovanja KK Bosna od 2004. do 2013., od toga skoro polovina za period u kojem je klub vodio Konaković.

Lider minorne stranke Narod i pravda usavršavao se i u "Sport Centru", firmi koja je, također, ostavila velike dugove, prije nego što se bacio u akciju u Kantonu, koristeći budžetski novac da namiruje sebi podobne pojedince i institucije.

Veze s Turističkom zajednicom

Na svjetlost dana u septembru 2018. isplivao je bizaran dokument u kojem se vidi da je Turistička zajednica KS 5. marta te godine finansijski podržala KK Bosna-Royal, kako piše u odluci, za kupovinu aviokarti u takmičenju u ABA 2 ligi u iznosu od 5.134 KM. 

Bilo je nejasno za koje aviokarte Turistička zajednica izdvaja novac, jer sarajevski klub u sezoni 2017/2018. ni na jedno gostovanje u regionalnoj ABA 2 ligi nije putovao avionom. Odluku je potpisao tadašnji predsjednik TZ Nermin Muzur, kadar Konakovićeve stranke, a Royalom su "drmali" Konakovićevi kumovi i prijatelji.

(U sutrašnjem nastavku čitajte kako Konaković i njegovi podanici prijete zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo koji su ga hrabro odbili slijediti) 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.