SASTANCI

Mitrović - Đorđević: Intenzivirati saradnju na projektu autoputa Sarajevo - Beograd

Prioritet u realizaciji ovog regionalno značajnog infrastrukturnog projekta ima izgradnja mosta na Rači i autoputa do Bijeljine te povezivanje ovog autoputa s dijelom Koridora 5C prema Doboju i autoputu do Banje Luke

S današnjeg sastanka u Sarajevu. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

Avaz.ba / Fena

11.2.2020

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović i ambasador Republike Srbije u BiH Aleksandar Đorđević razgovarali su danas u Sarajevu i konstatirali da je potrebno intenzivirati saradnju dvije prijateljske zemlje na realizaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije za projekt izgradnje autoputa Beograd – Bijeljina – Brčko – Sarajevo i brze saobraćajnice od Sarajeva preko Pala, Rogatice, Višegrada, Vardišta, s vezom za Goražde, do Beograda.


Most na Rači

Naglašeno je da prioritet u okviru ovog regionalno značajnog infrastrukturnog projekta ima izgradnja mosta na Rači i autoputa do Bijeljine, te povezivanje ovog autoputa s dijelom Koridora 5C prema Doboju i autoputu do Banje Luke. 

Mitrović je najavio da će o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo naredne sedmice u Beogradu razgovarati s potpredsjednicom Vlade Srbije i ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović. 


Đorđević i Mitrović: Unaprijediti saradnju. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

Prema Mitrovićevim riječima, potrebno je što hitnije ukloniti administrativne prepreke za realizaciju tog velikog infrastrukturnog projekta koji će, kako je naglasio, dati ogroman doprinos boljem povezivanju svih zemalja regiona, te na značajno viši nivo podići privrednu saradnju i razmjenu između BiH i Srbije.

Tokom sastanka bilo je riječi i o stvaranju uvjeta za potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova. 

Razgovarano je i o mogućnostima unapređenja željezničkog saobraćaja između BiH i Srbije. S tim u vezi, Mitrović je predložio intenziviranje sastanaka i razgovora na kojima bi se razmijenile dobre prakse i iskustva iz Srbije u oblasti željezničkog saobraćaja, te sigurnosti željezničkog transporta.

Dodatna sredstva

Ambasador Đorđević izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je Vijeće ministara BiH u novom sazivu već na prvoj sjednici donijelo odluku o odobravanju dodatnih sredstava za izgradnju graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija, čime će u punu funkciju biti stavljen most „Bratoljub“, koji je izgradila Srbija i koji povezuje ove dvije općine u BiH i Srbiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.