O SVEMU POMALO

Prvak u atletici prvu karikaturu objavio 1952.

Ponosan sam što sam bio pripadnik generacija koje su imale ideale, kaže Hrelja

Hrelja: Ogromno iskustvo. Arhiv

Piše: A. Jamaković / Avaz.ba

25.4.2020

Ponosan sam što sam bio pripadnik generacija koje su imale ideale i da smo se nesebično davali svemu u čemu smo učestvovali i ostavili neki trag, kaže za „Avaz“ Zlatan Hrelja Čaki, ugledni sarajevski otorinolaringolog u penziji.

Savjeti struke

- Od nas 24 u razredu 23 je završilo fakultet u roku, a jedan kada se zaposlio. Svako je bio zapažen u svom domenu. Bavili smo se sportom, književnošću... Lani smo proslavili 65. godišnjicu mature. To je generacija maturanata 1954. godine Druge muške realne gimnazije - kaže Hrelja.

Dane zbog pandemije provodi u svom stanu i pridržava se savjeta struke.

- Podržavam sve mjere poput nošenja maski, rukavica ili socijalne distance. Međutim, nema medicinskog opravdanja da se zatvaramo u kuće. Prije 50 godina bio sam šef ekipe na području Bosanske Krupe kada je bila žutica u Krajini, tako da imam iskustva - kaže Hrelja, koji nam je poslao i karikaturu prilagođenu ovom vremenu.

Prvu karikaturu objavio je 1952. godine u humorističkom časopisu „Čičak“. Dugo godina bavio se sportom, bio prvak BiH u atletici, a i danas vodi atletske veterane.

Karikatura o zabrani kretanja starijima. Avaz

- U sportskoj medicini sam bio i prije nego što sam diplomirao. I danas pokrivam sva atletska takmičenja. Osim kriketa, američkog fudbala i bejzbola, nema sporta u kojem nisam bio dežurni doktor - kaže Hrelja, koji je obavio skoro 30.000 operacija.

Četiri godine bio je ratni hirurg u Sarajevu.

Ratni hirurg

Kao doktor bio je na olimpijadama u Sarajevu i Sidneju. Posebno je ponosan na operacije krajnika, kojih je imao oko 10.000.

- Imam nevjerovatnu statistiku da nemam nijedan smrtni slučaj iako taj procent ide od 3 do 5 posto bez obzira na ljudsku grešku - dodaje Hrelja.

Kako je dobio nadimak

Nadimak Čaki dobio je od nekog druga iz razreda u vrijeme kada su se tek počeli prikazivati američki filmovi.

- Bila je frapantna sličnost s nekim likom Čakom iz kaubojskog filma. Puno raje me samo zna upravo po tom nadimku - dodaje Hrelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.