BANJA LUKA

Šta je rekao Alen Šeranić na sastanku sa direktorima svih bolnica u Republici Srpskoj

Svim zdravstvenim ustanovama ranije upućene preporuke za postupanje s ciljem sprovođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima

Imenovane komisije za praćenje provođenja mjera. Srna

Avaz.ba

5.5.2020

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je na sastanku sa svim direktorima bolnica razgovarao o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i provođenju protupandemijskih i mjera zaštite u zdravstvenim ustanovama u RS, naglasio važnost poštivanja protokola i mjera prevencije, kao i korištenja zaštitne opreme na propisan način.

Šeranić je u vezi s pojavom širenja koronavirusa imenovao komisije za praćenje sprovođenja organizacionih, tehničkih, dijagnostičkih, terapeutskih, higijenskih i drugih mjera za sprečavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija.

Zadatak ovih komisija bit će da zajedno sa bolničkim komisijama za sprečavanje intrahospitalnih infekcija sagledaju sve protokole i poštivanje mjera dezinfekcije.

- Sve bolnice u Srpskoj raspolažu dovoljnom količinom medicinske i zaštitne opreme koju su dužni da koriste u radu sa pacijentima.

Svim zdravstvenim ustanovama u Republici ranije su upućene preporuke za postupanje s ciljem sprovođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima, a donesena je i naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Srpskoj - naglasio je Šeranić.

Šeranić: Nadležni napravili dobru reorganizaciju rada. Arhiv

On je ocijenio da su nadležni u bolnicama napravili dobru reorganizaciju rada, formirali kovid odjeljenja i da imaju dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje pozitivnih pacijenata sa svog područja, kao i pružanje zdravstvene zaštite ostalim pacijentima uz strogo sprovođenje mjera prevencije, a za šta punu odgovornost imaju rukovodioci zdravstvenih ustanova.

U saopćenju resornog ministarstva se navodi da je sastanku konstatovano je da su bolnice u Srpskoj, a naročito Univerzitetski klinički centar Srpske, pokazale dobru pripremljenost za odgovor na epidemiju virusa, koji se prvi put i često asimptomatski pojavljuje, te zahtijeva stalno prilagođavanje mjera i strogo poštovanje standarda zaštite.

Na sastanku je razgovarano i o načinu rada kod prijema pacijenta u konsultativno-specijalističke ambulante i budućoj organizaciji rada u tom segmentu, mjerama jačanja laboratorijskih kapaciteta u bolnicama u Doboju, Foči i Bijeljini i pripremi ostalih kapaciteta za narednu sezonu gripa i virusa korona koja se očekuje od jeseni.

 Sastanak je održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.