SUD BIH

Tužilaštvo BiH podiglo optužnica zbog zločina protiv čovječnosti na području Vlasenice

Osumnjičeni je Predrag Bastah

Predrag Bastah. Arhiv

Avaz.ba

12.8.2020

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Predraga Bastaha, rođenog 1953. godine, državljanina BiH.

Optuženi se prema optužnici tereti da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava MUP-a RS, SJB Vlasenica, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području općine Vlasenica, sudjelovao u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti, zajedno sa još dva pripadnika VRS, na lokalitetu Mračni dol u općini Vlasenica. 

Prema navodima optužnice, optuženi je vršio obezbjeđenje mjesta strijeljanja i uz prijetnju oružjem usmjeravao žrtve koje su se nalazile u autobusu na mjesto gdje su ubijane, a žrtve su prethodno dovezene autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici i iz logora Sušica.  Tijela žrtava su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani. 

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, od čega 2 stručna vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.  Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.