NOVI SLUČAJ

BiH diskriminisala prava Svetozara Pudarića tokom kandidature za Predsjedništvo BiH

Ovo je još jedna u nizu presuda Evropskog suda za ljudska prava

Svetozar Pudarić. Arhiv

D. H.

8.12.2020

Evropski sud za ljudska prava je danas, 08.12.2020. godine u predmetu broj 55799/18 (Pudarić protiv BiH) presudio da je BiH diskriminisala prava Svetozara Pudarića tokom kandidature za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda s teritorije FBiH, potvrdio je za FTV Nedim Ademović, ekspert za Ustavno pravo.

Ovo je još jedna u nizu presuda Evropskog suda za ljudska prava koja je potvrdila da je Ustav BiH diskriminatoran za mnoge građane zbog njihove etničke (ne)pripadnosti. Ova presuda ukazuje da odredba člana V Ustava BiH ne zadovoljava standarde zabranjene diskriminacije iz člana 1. Dopunskog protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju jer ne garantuje političku ravnopravnost građana.

Podsjetimo da je Pudarić umro u martu ove godine. Duže vremena se borio s opakom bolešću, a preminuo je u Sarajevu gdje je i rođen 1959. godine. U politiku je ušao još u vrijeme socijalizma 1976. godine, na prvim slobodnim izborima u Bosni i Hercegovini 1991. godine izabran je za zastupnika u Skupštini grad Sarajeva.

Tpkom rata je kao pripadnik Armije BiH ranjen. Za potpredsjednika Federacije BiH izabran je 2011. godine iz redova SDP-a BiH, a u više navrata obnašao je dužnost zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. Obnašao je i dužnost predstojnika ureda predsjednika Federacije BiH Karla Filipovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.