SAOPĆENJE

KCUS: Ministar zdravstva KS Haris Vranić po ko zna koji put obmanjuje javnost

Nedopustivo je, govore iz KCUS-a, da se na njih prebacuje odgovornost

KCUS: Za katastrofalnu situaciju odgovorni su ministar zdravstva KS, Krizni štab i Vlada KS. Avaz

A. K.

26.3.2021

Želimo upoznati javnost, da je upravo Ministar zdravstva KS iz članstva Kriznog štaba isključio predstavnika KCUS-a, saopćeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U svom obraćanju na N1 televiziji 25. 3. 2021. godine ministar zdravstva KS Haris Vranić izjavio je kako je Krizni štab popunjen reprezentativnim kadrom i je otvoren za svaki vid saradnje sa KCUS. 

Tim povodom se oglasio KCUS, čije saopćenje prenosimo u nastavku.

Pitanja za ministra

Javno pitamo Ministra zdravstva KS da kaže koga iz KCUS-a i na koji način je pozivao da pristupi radu Kriznog štaba KS? Da li je zvaničnim putem tražio predstavnika KCUS-a koji bi učestvovao u radu Kriznog štaba i dao smjernice za rješavanju najtežih slučajeva oboljelih od koronavirusa?

Ministar zdravstva se poziva na „reprezentativnost“ članova Kriznog štaba, rekavši da je ispunio sve kriterije propisane zakonom i medicinskom strukom, navode iz KCUS-a.

Želimo da znate da je „vodeći“ infektolog u Kriznom štabu KS, istovremeno i uposlenik Opće bolnice, a od februara 2021. godine radi bez licence. Iz obraćanja je jasan motiv angažmana ministra zdravstva KS u Kriznom štabu, kada je rekao: „Ne bih sebe dovodio u situaciju da budem glavni krivac za sve živo, a da nemam naknadu“, saopćili su iz KCUS-a. Zadnja naknada je, kako kažu, isplaćena za mjesec februar ove godine u iznosu 200 KM.


Diskriminirajući stav

Nedopustivo je, govore iz KCUS-a, da se na njih prebacuje odgovornost.

U ovom obraćanju ponavlja diskriminirajući stav prema KCUS-u u odnosu na druge zdravstvne institucije u KS-u , kada kaže: „U narednom periodu ćemo popuniti i Opću bolnicu i Dom zdravlja povlačenjem kadrova s Biroa“. Zanimljivo je da su tu planirani vozači i drugo osobolje, a ne samo zdravstveni radnici, što je inače praksa i stav ove Vlade i Ministra zdravstva KS. Sada, kada je evidentna katastrofalna situacija sa koronavirusom, za koju su odgovorni ministar zdravstva KS, Krizni štab i Vlada KS, nedopustivo je da odgovornost prebacuju na KCUS, kazali su.

KCUS u saopćenju zaključuje da je jedina ustanova, koja zbrinjava cijelo vrijeme pandemije najteže pacijente i da nije učestvovao u kreiranju i radu Kriznog štaba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.