ZABRINJAVAJUĆE

Političari kriju svoje privatne račune i zadužuju građane

Dug FBiH, zaključno s 31. decembrom 2020., iznosi 5,8 milijardi KM - Ukupan dug RS iznosio 5,84 milijarde KM

RS se od početka godine kod komercijalnih banaka zadužila za više od 130 miliona KM. Arhiv

Piše: E. Halimić

26.3.2021

Nakon što je otkriveno da se Federacija BiH planira masovno zadužiti kod komercijalnih banaka, činjenice pokazuju da ništa bolje stanje nije ni u manjem bh. entitetu.


Trezorski zapisi

Republika Srpska prikuplja na unutrašnjem tržištu koliko je moguće više novca kako bi nadomjestila nedostajuće prihode u budžetu za 2021. godinu. Ukupan dug RS, prema posljednjim dostupnim podacima koji se odnose na septembar 2020. godine, iznosio je 5,84 milijarde KM, od čega je vanjski 3,55 milijardi KM, a na unutrašnji dug otpada 2,29 milijardi KM.

Podsjećamo, dug FBiH, zaključno s 31. decembrom 2020., iznosi 5,8 milijardi KM, od čega vanjski čini 85,4, a unutrašnji 14,5 posto. Međutim, RS se prošle sedmice ponovo zadužila, i to prodajom šestomjesečnih trezorskih zapisa na berzi za 30,2 miliona KM, iako je planirani iznos emisije bio 20 miliona. Ovoliko zaduženje bilo je moguće budući da je ukupan iznos pristiglih ponuda bio 40.232.740,32 KM, a ukupan iznos prihvaćenih ponuda iznosio je 30.235.104,00 KM.

Prije prošlosedmične aukcije RS se od početka ove godine zadužila četiri puta, u ukupnom iznosu većem od 100 miliona KM. Izuzimajući jednu aukciju desetogodišnjim obveznicama, u pravilu, zaduživanje je bilo na kratkoročnoj osnovi trezorskim zapisima, što znači da će za nekoliko mjeseci porasti pritisak na entitet za otplatu rata koje budu dospijevale po ovim zaduženjima.

Ekonomista Zoran Pavlović kazao je za “Avaz” da je zaduživanje kod komercijalnih banaka na domaćem tržištu posljedica propasti pregovora o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).


Zahtjev MMF-a

Pavlović: Mora se postići dogovor s MMF-om. Arhiv

- Zahtjev MMF-a vezan za uvid u privatne račune građana u entitetima našim političarima nije bio prihvatljiv. Nisu željeli prihvatiti da Centralna banka BiH može pristupiti tim podacima. Zbog toga je i propao aranžman - pojasnio je Pavlović.

Bez tog novca koji je, između ostalog, i planiran budžetom FBiH entitetskim vlastima ostala je jedna opcija.

- To je zaduženje na domaćem tržištu putem trezorskih zapisa i obveznica. To je daleko skuplje od sredstava MMF-a. Ukoliko se ne postigne sporazum s MMF-om, ovaj trend će se nastaviti, a vidjet ćemo do koje mjere će to ići. Dužnosnicima je, osim pristupa privatnim računima, problem i uvjet da novac MMF-a bude usmjeren u očuvanje radnih mjesta, dakle u privredu - naglasio je Pavlović.

U RS mnogo veća ’glad’ za novcem

U RS postoji mnogo veća “glad” za novcem nego u Federaciji BiH, budući da je taj bh. entitet znatno zaduženiji. Samo u prošloj godini, prema službenim podacima, deficit na nivou Republike Srpske iznosio je 525 miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.