REAKCIJE

Alija Kožljak: Ako ne bude kompromisa za reforme, slijede nametanja

Blinken u pismu najavio da će u BiH biti potrebne ustavne reforme . SAD će preferirati rješenja u skladu s presudama Suda u Strazburu, navodi Kožljak

Kožljak: Metoda kompromisa. Arhiv

Piše: D. Hadžović

5.4.2021

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) uputio je, putem Ambasade SAD u BiH, pismo članovima Predsjedništva BiH, a u vezi s izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, čiju je mogućnost promjena Blinken najavio.

- Od samog početka bilo je jasno da Ustav uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom nije uklesan u kamen i da će potrebne promjene biti napravljene vremenom - poručio je Blinken na početku svoga pisma.

Dodao je da su neki od nedostataka Ustava BiH utvrđeni u presudama Evropskog suda za ljudska prava, uključujući presudu „Sejdić-Finci“.

- Ograničene ustavne promjene bit će potrebne kako bi se reforma izbornog sistema dosljedno izvršila prema zahtjevima za članstvo u Evropskoj uniji i prema presudama evropskih sudova - naveo je Blinken.


Odgovornost svih

Alija Kožljak, profesor međunarodnih odnosa i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u, u izjavi za „Avaz“ kaže da stavovi iskazani u ovom pismu korespondiraju s najavama da će američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) intenzivirati reforme u BiH.

-Upravo je ovo jedna uopćena, ali istovremeno i precizna poruka. Pismo nije upućeno samo Predsjedništvu, pismo je upućeno svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, odnosno relevantnim institucijama i akterima - kazao je Kožljak.

On tvrdi da svojim pismom Blinken jasno poručuje da traži kompromis od svih aktera u BiH.

- Na ovaj način oni njima govore: „Vi ste odgovorni da pronađete kompromis kako bi se unaprijedilo stanje u BiH, kako bi se reforme intenzivirale, poboljšalo pravosuđe u BiH, kako bi se Bosna i Hercegovina ekonomski osnažila, kako bi se smanjila korupcija, ako to ne uradite, SAD će vjerovatno tražiti alternative tome“ - istakao je Kožljak.


Međunarodne presude

Naš sagovornik ističe da će te alternative vjerovatno podrazumijevati daleko oštriji pristup SAD prema našim političkim akterima, ukoliko oni odbiju sarađivati s ciljem provođenja reformi.

- Oni će preferirati rješenja koja su u skladu s presudom Suda za ljudska prava u Strazburu. To će biti jedan okvir i u tom okviru se treba pronaći rješenje među političkim akterima. Sve vrijeme američka administracija će navoditi uspješne primjere. Ali, ako ne bude saradnje, morat će se tražiti neka alternativa u nametanjima, da li putem visokih predstavnika ili pristupanjem nekoj opciji koja podrazumijeva šire mijenjanje ustavnog okvira, odnosno nekih izmjena Dejtona. Okvir su međunarodne presude, a metoda je kompromis - rekao je Kožljak.

Kožljak navodi da je izvjesno očekivati određene izmjene Ustava u vezi s Izbornim zakonom.

- Fokusirat će se na izmjene Izbornog zakona, Amerikanci će biti ta platforma koja će podržati najadekvatnije izmjene Izbornog zakona - naveo je Kožljak.

 

Čović: Snažan motiv

Čović: Naša je odgovornost. Arhiv

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović pozdravio je u petak pismo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Anthony), ocijenivši pritom kako se pismo savršeno nadovezuje na sve ono što legitimni predstavnici hrvatskog naroda ističu već duže vrijeme.

- Njegove izjave uzimamo kao snažan motiv da ključna politička pitanja konačno privedemo kraju. Jasno je istaknuto kako nitko to neće učiniti za nas, nego da je to naša odgovornost u kojoj oni samo mogu pomoći - istakao je Čović, saopćeno je iz HNS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.