SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Prvo obraćanje gradonačelnice Sarajeva: Kada ga silinici pokušavaju pokoriti, Sarajevo izlazi kao pobjednik

Misija je da ujedinimo i stvaramo nove vrijednosti i da nas po tome zapamte sugrađani, rekla je

Piše: Amila Ovčina

8.4.2021

Sjednica Gradskog vijeća - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva Benjamina Karić jednoglasno je izabrana za gradonačelnicu Sarajeva, kao prijedlog SDP-a.

- Prije svega, iskreno hvala na ukazanom povjerenju. Učinit ću sve što je u mojoj moći da opravdam povjerenje. Trebamo podržati pozitivne tendencije. Zahvaljujem se dosadašnjem gradonačelniku na svemu što je pozitivno uradio. Želim da budemo veliki tim koji radi u interesu Sarajeva i naše BiH. Ljubav prema našem Sarajevu treba da bude glavni motiv našeg djelovanja. Sarajevo je grad kojeg poznaje cijeli svijet, on spaja ne samo našu tradiciju, nego više od toga. Mi smo dio evropske porodice naroda. Ponosni smo na naše ljude, vrijednost i dokazanu hrabrost. Posebnu pažnju treba posvetiti diplomatiji gradova koja dobiva na značaju. Sarajevo je olimpijski i kosmopolitski grad. Kada ga silinici pokušavaju pokoriti, Sarajevo izlazi kao pobjednik. Duh Sarajeva je neuništiv. Budimo ponosni na historiju grada Sarajeva koja je pokazala da ovaj grad ne odsutaje od civilizacijskih vrijednosti. Pandemija odnosi ljudske živote i ostavlja posljedice, moramo dati svoj doprinso u suočavanju s posljedicama krize. Moramo iskazati solidarnost i hrabrost. Vjerujem da ćemo svi zajedno pokazati empatiju i pomoći ljudima u ovim okolnostima. Demokratske vrijednosti podrazumijevaju transparentnost u radu uprave, ona mora biti otvorena prema prijedlozima koja dolaze od lokalnih zajednica. Želim vjerovati da ćemo u projektima imati razumijevanje i podršku viših nivoa - kazala je novoizabrana gradonačelnica Benjamina Karić.

Dodala je da će uvijek slijediti tradiciju uspješnih prethodnika koji su ostavili neizbrisiv trag u našem gradu.

- Moralni izraz je uvijek bio glavni izraz našeg grada. Ne podržavam podjele. Misija je da ujedinimo i stvaramo nove vrijednosti i da nas po tome zapamte sugrađani - rekla je.

Moramo pokazati da je Sarajevo istinski glavni grad naše države rekla je nova gradonačelnica u svom obraćanju. Ne sumnja u dobru sa radnju sa načelnicima općina.

- Ljudi su glavni faktori razvoja, podržavat ćemo projekte u oblasti obrazovanja i kulture i sporta - rekla je.

Zamjenici gradonačelnice su Haris Bašić iz reda bošnjačkog i Anja Margetić iz reda hrvatskog naroda.

Anja Margetić je rođena u Sarajevu i prva je žena koja je nastupila sa zastavom naše zemlje na Olimpijskim igrama. Međunarodno poslovanje je magistrirala 2007. godine, a danas se aktivno bavi plivanjem.

Haris Bašić je završio studij Poslovne ekonomije, također je magistar. 

Gradonačelnica i zamjenici su nakon glasanja položili svečanu zakletvu.

U Vijećnicu su stigli i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, NiP-a Elmedin Konaković i Naše stranke Predrag Kojović. Oni su za novu gradonačelnicu donijeli i cvijeće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.