MIMO INSTRUKCIJA

Ambasade BiH u SAD i Kanadi 11. jula nisu spustile zastave na pola koplja

Ambasador BiH u Kanadi je Marko Milisav, a u SAD Bojan Vujić

Ambasada BiH u SAD jučer, 11. jula. Facebook

Piše: L. Memčić

12.7.2021

Ambasade Bosne i Hercegovine u SAD i u Kanadi jučer nisu ispoštovale instrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH o spuštanju zastava na pola koplja kako bi 11. juli bio dostojanstveno obilježen i odata počast žrtvama srebreničkog genocida.

Informaciju da u Vašingtonu nije ispoštovana ova instrukcija prenio je novinar i politički analitičar Erol Avdović, dok je o nepoštivanju instrukcije u Kanadi javnost izvijestio Institut za istraživanje genocida Kanada.


Lavine kritika

- Prema potvrđenim saznanjima iz BH diplomatskih izvora - Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je jasne instrukcije da se državne zastave istaknu na pola koplja u bh. diplomatskim predstavništvima širom svijeta - povodom 11. jula - Dana kada se obilježava genocid u Srebrenici. To je ona ista poderana zastava (javlja moj izvor iz Washingtona) dakle stara i nepromijenjena, iako su lavine kritika uz odgovarajuće fotografije već upućene od strane bh. medija na račun šefa ambasade Bosne i Hercegovine u Washingtonu ambasadora Bojana Vujića. No, on i ostalo osobolje Ambasade se očito oglušilo o zahtjeve MVP BiH iz Sarajeva, kao i primjedbe javnosti. Dodatno ću komentirati ovu vijest, a zasad je samo reporterski dostavljam - napisao je Avdović na svom Facebook profilu.

Uputili instrukciju

Ambasador BiH u Kanadi je Marko Milisav, a u SAD Bojan Vujić.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH instrukciju je uputilo svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH u svijetu.

Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o proglašenju 11. jula 2021. godine Danom žalosti na području cijele države jer ministri iz reda srpskog naroda nisu podržali ovu inicijativu.

Prošli mjesec je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, lider SNSD-a, najavio da će srpski kadar u bh. diplomatskim misijama širom svijeta odgovarati samo njemu i zatražio je da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.