AVAZ NA LICU MJESTA

Plenković u Mostaru: Želimo da se riješi anomalija koja muči Hrvate u BiH

Mislim da odavno nismo imali optimističnijeg raspoloženja kao danas ovim dolaskom, rekao je Čović

Čović i Plenković nakon sastanka. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

13.12.2021

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH ocijenio je večeras u Mostaru da je premijer Hrvatske Andrej Plenković u jednoj izuzetno teškoj situaciji za BiH ponovo došao "da nas kao veliki prijatelj ohrabri sastancima da napravimo unutarnji red i dogovor između predstavnika konstitutivnih naroda, da olakšamo svoj put kada je u pitanju izborno zakonodavstvo i da se pripremimo za iduće izbore na tragu legitimnog predstavljanja".

- Ali isto tako da nam snažno kaže: "Dogovorite se i recite šta Hrvatska može pomoći kada je u pitanju unutarnja ekonomska i socijalna stabilnost i kad je u pitanju evropski put". Mislim da odavno nismo imali optimističnijeg raspoloženja kao danas ovim dolaskom - rekao je Čović.

Plenković, koji je predvodio delegaciju Vlade RH, nakon sastanaka s Čovićem i Predsjedništvom HNS-a kazao je da mu je drago to što je na kraju posjete BiH čuo od predstavnika različitih političkih stranaka koje djeluje u okviru HNS-a vrlo snažnu i jasnu poruku političkog konsenzusa.

- Ono što mi je bilo bitno da u ovim okolnostima kada se BiH objektivno nalazi u višemjesečnoj krizi u pogledu normalnog i redovitog funkcioniranja i Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine i da idemo u izbornu godinu, a da ova temeljna pitanja konsenzusa oko Izbornog zakona još nije donesen, onda mi je ovaj stav svih političkih stranaka, ne samo HDZ-a BiH, bio vrlo bitan da razumijem raspoloženje političkih predstavnika hrvatskog naroda - kazao je Plenković.

Rekao je da je ta poruka jasna i da se temelji na pridržavanju onoga što je ustavni okvir BiH, a to je jedna država, dva entiteta, tri ravnopravna konstitutivna naroda i ravnopravnost svih ostalih u BiH.

- I, važno je da smo dobro razumjeli kako je to, možemo slobodno reći, zajednička linija svih hrvatskih stranaka. Zbog toga, zalaganje za konsenzus unutar cijele BiH, a tu prije svega mislim na političke stranke koje vode ove pregovore, da se postigne dogovor u kojem bi i Hrvati imali svoje legitimne, istinske zastupnike u tijelima BiH je vrlo važan. To smo dobro razumjeli i čuli i s te strane ćemo na tragu mojih današnjih sastanaka nastaviti podsticati na ostvarivanje političkog konsenzusa - rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je najavio da će s BiH održavati aktivan dijalog te da će tokom proljeća biti održana sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH u Hrvatskoj.


- Pronaći ćemo adekvatan termin za gospodarski forum između gospodarstvenika dviju zemalja, te unaprijediti saradnju, prometnu i energetsku infrastrukturu, kao i robnu razmjenu. Bosni i Hercegovini ćemo pomoći na putu ka Evropskoj uniji. Dobronamjerno svim srcem želimo pomoći BiH na tom putu. To je okvir politike Republike Hrvatske i na tom tragu ćemo zajednički raditi u razdoblju koje je ispred nas - naveo je Plenković.

Upitan kakav je eho svega ovoga što se događa u BiH u Briselu i postoji li bojazan za dalju eskalaciju situacije, Plenković je rekao da, što se tiče njegovog dojma, on u BiH uvijek dolazi kao prijatelj i susjed, kao neko ko se zalaže za BiH.

- Hrvatska i BiH su i povijesno i politčki i ekonomski i geografski, kulturno, prometno, energetski upućeni jedni na druge. Bit ćemo tu jedni uz druge, zauvijek. I, budući da su te činjenice jasne svakome ko to pogleda, mi nemamo druge politike osim da budemo pozitivni, afirmativni i konstruktivni. Ja doživljavam svoju ulogu i svih hrvatskih dužnosnika upravo onakvu kakva treba biti. Znate kada se razgovara o BiH, naši evropski partneri gledaju u nas i čekaju što ćemo mi reći. Dakle, u nas se gleda na nekoga ko na razini institucija Evropske unije ima tu dodanu vrijednost, neposredan uvid, praktički dnevni kontakt i mikro sliku zbivanja u BiH, da protumačimo onima koji to gledaju malo izdaljine i ne tako često. Zato je naša uloga u pojedinim trenucima i uloga dodatnog pojašnjenja - kazao je Plenković.

Dodao je kako s te strane vjeruje da su razgovori koje su danas vođeni pridonijeli i smirivanju tenzija i konstruktivnom pristupu.

- Danas sam došao kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ali već za dva dana i kao neko ko sjedi na Evropskom vijeću i gdje će se raspravljati o svim aktualnim vanjsko-političkim temama. Sa zadovoljstvom ću izvijestiti moje kolege o mom posjetu i dojmu kakva je trenutna situacija u BiH i koliko mi svi na razini Evropske unije moramo biti fokusirani na zbivanja ovdje i pomoći. U konačnici mi smo jedina članica koja graniči sa BiH. Što mi tamo kažemo uzet će se u obzir pažljivo i znat će da to govorimo kao prijatelji. Želimo da se riješi ta anomalija koja tako zovem koja postoji od 2006. godine i koja muči Hrvate u BiH. To je jasno svakome i nisam naišao na nekoga u političkom spektru ko ne razumije taj problem. Kad bi se tu malo džentlmenski pristupilo i riješilo relativno jednostavno i samo vratilo na praksu kakva je bila prije, ja mislim da mi imamo sve mogućnosti da BiH i na području Federacije i središnjoj razini vlasti dobro funkcionira, a da Hrvatska tu bude akter koji će, zaista, svom silinom podržavati BiH u svim aspektima - zaključio je Plenković.

Čović je kazao da je ova godina, kao neizborna, prostor za dogovor partnera.

- Naravno, iduća godina je otvorena tri, četiri mjeseca do raspisivanja izbora oko promjena u Parlamentu oko onog što bi se dogovorilo. Mi imamo pregovarački proces zakazan za 17., 18.,19,. i 20. decembar, četiri dana gdje bi trebali u kontinuitetu razgovarati da riješimo pitanje legitimnog predstavljanja i u domovima naroda i u Predsjedništvu. Držim da postoji realna mogućnost partnera da se oko toga dogovorimo, to je prevažno, prije svega za odnose u FBiH, a onda i za samu BiH. Naravno, nije problem da mi u prvom ili drugom mjesecu raspravljamo slično kako smo dogovorili za Grad Mostar. Dogovorili smo stvari i potpisali i onda smo išli u Parlament. Koliko ćemo to brzo u Parlamentu dogovoriti opet je do nas - rekao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.