ZATVORENO ZA JAVNOST

Mutni poslovi direktora Mensuda Bašića: Zašto Razvojna banka FBiH krije koga kreditira

Bašić u odgovoru „Avazu“ kazao da su projekti kojima daju kredit „poslovna tajna“. Je li Razvojna banka FBiH u kritičnom trenutku za BiH odbila pružiti garancije namjenskoj industriji

Bašić: Poslovna tajna. Avaz

Piše: D. Hadžović

29.12.2021

Razvojna banka FBiH počela je s radom u julu 2008. godine s ciljem privrednog razvoja FBiH i zapošljavanja kroz stimulativno kreditiranje koje podrazumijeva razvojne stimulativne i diferencirane kamatne stope, koje su u naravi niže od tržišnih kamatnih stopa.

Riječ je o banci koja u ovom trenutku upravlja značajnim sredstvima u iznosu od oko 400 miliona KM.

U potpunosti je u vlasništvu Federacije i kao takva bi, barem u teoriji, trebala biti pod kontrolom i služiti dobrobiti građana FBiH.

Ipak, veliko je pitanje koliko Razvojna banka služi svojim istinskim ciljevima te koliko je njen rad transparentan prema poreznim obveznicima.


11 kredita

Iako bi trebala podržavati projekte od općeg interesa za razvoj FBiH i u tom smislu imati maksimalnu transparentnost u svom radu, direktor Mensud Bašić očito drugačije vidi svoj posao. Na upit „Dnevnog avaza“ da nam kaže za koje firme i koje projekte je od početka svog mandata odobrio kredite, Bašić nam je samo odgovorio da je „u njegovom mandatu odobreno 11 kredita u iznosu od 4.293,000 miliona maraka“. Međutim, istaknuto je da je „poslovna tajna“ o kojim se tačno projektima radi i ko je tačno dobio sredstva.

Postavlja se pitanje kojom se logikom poslovnom tajnom mogu proglašavati projekti koji bi, prema samoj namjeni Razvojne banke, trebali biti važni za cijelu Federaciju BiH i njen razvoj.

Prema informacijama „Avaza“, Razvojna banka FBiH, pod vodstvom direktora Bašića, odbila je dati garancije namjenskoj industriji u FBiH i kompanijama u ovom sektoru koje treba da sklope projekte vrijedne stotine miliona maraka.

Stvari dodatno dobivaju na težini ako se uzme u obzir kritični trenutak u kojem se naša država nalazi, s obzirom na Dodikov otvoreni udar na ustavni poredak države i početak pokušaja otimanja njenih nadležnosti, zbog čega i svjetski mediji potpuno otvoreno govore o mogućnosti izbijanja rata u našoj zemlji.


Namjenska industrija

I na naše upite je li tačna informacija da je Razvojna banka FBiH odbila odobriti kredite namjenskoj industriji i koji je razlog za to, Bašić je, umjesto konkretnog odgovora, naveo da Razvojna banka FBiH „odobrava kredite svim pravnim licima, uključujući namjensku industriju, koji ispunjavaju adekvatne uvjete“.

I samo izbjegavanje odgovora predstavlja određeni odgovor, odnosno da Bašić očito ima potrebu nešto kriti i da mu ne idu u prilog informacije koje bi se mogle otkriti glede njegovih aktivnosti.


Kako je i kada imenovan

U septembru ove godine Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH potvrdio je Mensuda Bašića za direktora ove bankarske institucije.

Prethodno je Vlada FBiH na sjednici koja je održana 7. septembra dala saglasnost za njegovo imenovanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.