PROTIVE SE RUDARENJU

U Gračanici i Petrovu protiv istraživanja tla: Ozren proglasiti zaštićenim područjem

Gradsko vijeće Gračanica Ministartsvu energetike i rudarstva i Fondu za zaštitu životne sredine RS, općinama Petrovo i Doboj, uputilo zahtjev o prekidu istražnih radova na Ozrenu

Mještani potpisivali peticiju, ne dozvoljavaju radove. Avaz

Piše: H. Čalić

30.12.2021

Bez obzira na to što predstavnik firmi "Lykos Balkans Metals" i "Medeni brijeg" Miloš Bošnjaković najavljuje da će se geološko-istražni radovi na planini Ozren u potrazi za niklom, bakrom, litijem, olovm i cinkom, rudama koje obično prate plemeniti metali zlato i srebro, nastaviti, uprkos oštrom protivjenju mještana sela u općini Petrovo, od svega toga, po svoj prilici, neće biti ništa.


Sagledati zakonitost dozvole

Iako je Bošnjaković kazao da su pomenute firme od Ministarstva energetike i rudarstva RS još u proljeće dobile dozvolu za istražne radove i da će posao biti nastavljen, Ozrenci, ali i građani susjednih gradova, prije svih, najbliže Gračanice, Lukavca i Maglaja, poručuju kako neće dati da se Ozren, dragulj prirodnih ljepota, pitke, kisele, alkalne i termoineralne vode, crnogorične šume, poznate trave ive koja je na listi UNESCO-a, uništi rudarenjem.

Podsjećamo, na protestima krajem novembra rečeno je da će se mještani, ako do rudarenja na Ozrenu dođe, iseliti sa svojih ognjišta.

Na sjednici Skupštine općine Petrovo usvojen je zaključak da se istražni radovi započeti u selu Sočkovac zaustave, a načelnik Ozren Petković traži da u Ministarstvu rudastva i energetike sagledaju zakonitost dozvole za istražne radove. Petković je katogoričan da radova neće biti, jer je više od 300 mještana više sela sela potpisalo peticiju protiv kopanja i bušenja jama na Ozrenu.


Zahtjev upućen s jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Gračanica. Avaz

Na sjednici Gradskog vijeća Gračanice jučer je predsjednik Komisije za urbanizam i ekologiju Ahmet Šakušić Ministartsvu energetike i rudarstva i Fondu za zaštitu životne sredine RS, općinama Petrovo i Doboj uputio, a Gradsko vijeće u Gračanici prihvatilo, zahtjev o prekidu istražnih radova na Ozrenu. 


Uništavanje prirodnog blaga

Kako je navedeno, tim radovima a kasnije i eksploatacijom rude, potpuno bi se uništilo prirodno blago Ozrena, a zatrovala bi se i rijeka Spreča, posebno eksploatacijom nikla i litija.

- Upućujemo vam zahtjev da zaustavite izdavanje saglasnosti za izvođenje geoloških radova na području Ozrena i da ovaj ekološki dragulj proglasite zaštićenim prirodnim područjem - zakjučak je za sjednice GV Gračanica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.