IZBORNI ZAKON BIH

Danas nastavak pregovora u Neumu, pojedini članovi Interresorne grupe neće doći

Kako su rekli Metju Palmer Angelina Ajhorst jučer je najviše govora bilo o tehničkim izmjenama

Piše: A. Čengić

29.1.2022

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona nastavljaju se danas u Neumu. Kako su rekli Metju Palmer (Matthew) i Angelina Ajhorst (Eichhorst) jučer je najviše govora bilo o tehničkim izmjenama.

Danas bi se pregovorima trebali priključiti članovi Interresorne grupe. Međutim, kako nam je potvrđeno, pojedini članovi ipak neće doći.


Pregovori u hotelu "Marea" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Magazinović i Borenović ne dolaze

Saša Magazinović nam je rekao da nije u mogućnosti biti u Neumu.

- Dobio sam poziv i odgovorio da neću doći u Neum na pregovore u skladu sa ranije utvrđenim stavovima Predsjedništva SDP BiH o neučešću u razgovorima sve dok se ne deblokiraju Institucije BiH i ne ponište neustavne i secesionističke odluke i zakoni Narodne skupštine RS - rekao nam je Magazinović.

Također, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, neće prisustvovati današnjim pregovorima.

- Izjavio sam u Parlamentu BiH da podržavam predložene tehničke izmjene Izbornog zakona koje će unaprijediti integritet izbora. Jasno je da ko bude protiv ovih prijedloga ili bude tražio izgovor za neusvajanje taj je direktno konektovan na korupciju i izbornu krađu - rekao je Borenović.


Američka ambasada pohvalila početak pregovora

Američka ambasada pohvalila je početak pregovora vezano za izmjene Izbornog zakona, a koje su počele jučer u Neumu.

- Ove reforme su jasne. Prioriteti su nadzor nad radom biračkih komisija, nove tehnologije kako bi se izborne prevare mogle spriječiti i uočiti te veće kazne koje bi odvratile počinioce od kršenja zakona. Drago nam je što su naše kolege iz OSCE-a danas bile ovdje kako bi razgovarali o ovim reformama. Nema razloga da se politički lideri protive tim zdravorazumnim promjenama, osim ako imaju koristi od nedostataka u sistemu - poručeno je u Twitter saopćenju američke ambasade. 

Podsjetimo, u Neumu na pregovorima o izmjenama Izbornog zakona borave medijatori Metju Palmer i Angelina Ajhorst, američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric), šef Delegacije EU Johan Satler (Johann Sattler), predstavnici OESS-a, lider SBB-a Fahrudin Radončić, predsjednik HDZ-a Dragan Čović, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, NiP-ovi predstavnici Elmedin Konaković i Denis Zvizdić, te Munib Jusufović, državni delegat SBB-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.