SIGURNOSNA KONFERENCIJA

Ministrica Bisera Turković u Minhenu razgovarala sa američkim senatorima

Ministrica Turković je izrazila stav da se BiH suočava s jednom od najdubljih političkih kriza od kraja rata, naglašavajući da ona predstavlja i izazov za Europsku uniju

Turković se sastala sa američkim senatorima. MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

S. S.

19.2.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas, 19. februara 2022. godine u Minhenu, na marginama sigurnosne konferencije, sa američkim senatorima Žane Šahin (Jeanne Shaheen), Krisom Marfijem (Chrisom Murphyjem) i Krisom Fan Holenom (Chrisom Van Hollenom).

Tokom razgovora sa uglednim članovima Vanjsko-političkog komiteta američkog Senata, bilo je govora o posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regiji.

Istaknuta neophodnost funkcioniranja državnih vlasti te nastavka rada na reformama. Ojačani angažman SAD u BiH doprinosi miru i stabilnosti.

Ministrica Turković je izrazila stav da se BiH suočava s jednom od najdubljih političkih kriza od kraja rata, naglašavajući da ona predstavlja i izazov za Europsku uniju, posebno njenu ulogu na Zapadnom Balkanu i sposobnost da oblikuje Europu oko svojih vrijednosti i standarda, te je sačuva suprotstavljenih vanjskih utjecaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.