POZITIVNE PRIČE

Džemat Dobrinja umrom nagradio imama Memfada ef. Drkića i njegovu suprugu Selmu

Tu je naš džemat još jednom pokazao snagu i jedinstvo

Nagrada za imama i njegovu suprugu. Džemat Dobrinja

Piše: A. O.

20.2.2022

Džemat Dobrinja umrom je nagradio svoga imama Memfad-ef. Drkića i njegovu suprugu Selmu Drkić.

Nakon mevluda koji je bio upriličen u džamiji 30. januara i velike količine emocija koje su ih kako kažu sve ogrnule pod zajedničko džube rodila se ideja da njih obraduju umrom.

- Tu je naš džemat još jednom pokazao snagu i jedinstvo. Pokazao je koliko cijeni rad i trud koji u ime Allaha, dž.š., njih dvoje svakodnevno ulažu u ovaj džemat. U najljepšem, najplemenitijem i najširem smislu te riječi - kazali su iz džemata.


Resul ef. Alić im pomogao

Akciju su pokrenuli muški dio džemata zajedno sa kolegama njihovog efendije, a na prijedlog Resul-ef. Alića. Čuvši za akciju, i ženski dio džemata se odmah pridružio. Svi su bili okupljeni sa istom namjerom, pod istom zastavom vjere, prijateljstva, poštovanja i uvažavanja.

Sve je bilo završeno za samo nekoliko dana, a smatraju da su premašili svoja očekivanja.

Pri tome je dodatni zadatak bio očuvati sve u tajnosti da ne pokvare iznenađenje.  Na kraju, bilo je potrebno osmisliti način na koji će im taj poklon srca i uručiti. Džamijski odbor je u to vrijeme planirao svoju Skupštinu džemata i to je bila još jedna stvar koja im je kako kažu išla u prilog. Odlučili su to iskoristiti da ih obraduju. Dogovorili su ko će uručiti vaučer, ko džeparac, cvijeće i haljinu za Selmu, ko će šta kuhati, dekoracije.

Resul ef. Alić im je svesrdno i prijateljski pritekao u pomoć. 


„Kad ti dođoh do mezara, ja Resulallah"

- Žene su se okupile u džamiji na akšam-namaz. Nakon toga vrijeme do jacije su iskoristile za serviranje sofre za bogatim zijafetima protkanim različitim slasticama i jemecima. Sve je bilo svečarski dekorisano. Ipak najljepša dekoracija je bila duša sviju nas sjedinjena u ljubavi prema Allahu i iskrenom nijetu da nagradimo predanost, trud i ljudskost koju smo tim dušama osjetili.

Nakon jacije namaza počela je Skupština džemata. Naš efendija i predsjednik Džamijskog odbora Kasim Mašić počeli su svoje izvještavanje o radu džemata u protekloj godini, izazovima sa kojima su se susretali, sa realizovanim projektima, o mektepskoj nastavi. Slušajući ga još jednom smo dobili potvrdu onoga što smo osjećali.

Svi su bili uzbuđeni. Žene su ubrzano disale. Čekali smo taj trenutak. Trenutak da se pojavi Resul ef. Alić koji će uručiti poklon. Kada je ušao svi smo već imali knedlu u grlu i suzu u oku. I on je bio vidno uzbuđen. I nije to ni krio. Dok je pravio uvod za iznenađenje Memfadu-efendiji je čini se odmah sve bilo jasno. Pogeo je glavu, spustio pogled, potirao čelo.

Prostor je osvojila ilahija „Kad ti dođoh do mezara, ja Resulallah“ dok je Anes Džakić biranim riječima otkrio o čemu se ustvari radi. Zamolio je Memfada efendiju i Selmu da kada budu u Medini prenesu selame našem Poslaniku, Muhamedu a.s., a da kada budu pored Bejtullaha upute dovu za svoje prijatelje, za svoje džematlije, za svoju državu, Bosnu i Hercegovinu.

Svuda je zazvonila neopisiva sreća i zadovoljstvo, protkani suzama radosnicama, zagrljajima, čestitkama. Sva srca su kucala kao jedno. Svi su imali osmijeh na licima. Bili smo na zalasku dana, a nigdje oko nas nije bilo mraka. Naša srca i lica su sijala nurom koji bi osvijetlio i najtamniju noć - objavili su iz ovog Džemata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.