ODRŽAN SASTANAK

Brkić: Uključenje regije u EU pravo je rješenje za stabilizaciju stanja na zapadnom Balkanu

Brkić je izrazio zadovoljstvo napretkom u razvoju odnosa koji je ostvaren posebno tokom posljednjih godina

Josip Brkić predvodio BiH delegaciju. FENA

S. S.

2.3.2022

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH Josip Brkić predvodio je danas delegaciju MVP-a na bilateralnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova BiH i Republike Slovenije u Sarajevu.

Delegacija MVP-a Republike Slovenije na bilateralnim konsultacijama predvodio je državni sekretar Stanislav Raščan, a razgovarano je o bilateralnoj saradnji, političkim i ekonomskim odnosima, multilateralnoj saradnji te evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine.


Slovenija i BiH imaju važne sporazume

Brkić i Raščan su se usuglasili da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri, prijateljski i na visokom nivou te su praćeni redovitim političkim dijalozima i razmjenom posjeta.

Podsjećajući da se ove godine obilježava 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa BiH i Slovenije kao i prijema obje zemlje u članstvo Ujedinjenih naroda, Brkić je izrazio zadovoljstvo napretkom u razvoju odnosa koji je ostvaren posebno tokom posljednjih godina.

Zamjenik ministrice je govoreći o ekonomskim pitanjima istaknuo da dvije države imaju potpisane mnoge važne sporazume koji pokrivaju ovu oblast, što otvara mogućnosti za intenzivniju saradnju, a razgovarano je i o uspostavi jače saradnje u energetskom sektoru kao i važnosti nastavka održavanja poslovnih foruma između dvije zemlje.


Priključenje BiH u EU je ispunjenje obećanja

Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH, govorio je i o aktivnostima na NATO putu BiH, naglašavajući da BiH ostaje opredijeljena za intenziviranje saradnje i partnerstva s NATO-om.

Naglasio je i da je uključenje BiH i regije u Evropsku uniju ispunjenje obećanja datog prije 19 godina na Samitu EU u Solunu i jedino pravo rješenje za stabilizaciju stanja na zapadnom Balkanu.

Kada je u pitanju situacija u Ukrajini, izražena je zabrinutost te očekivanja da će pregovori biti nastavljeni i pronađena rješenja diplomatskim putem, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.