ZVANIČNA POSJETA

Butmir: Borelj i Satler razgledali oružje

U svom obraćanju Borelj pozvao je sve domaće aktere da zajednički rade, bez blokada institucija

Piše: S. Spahić

16.3.2022

Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
+4

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) stigao je u Sarajevo.

Borelj je prvo posjetio bazu Butmir u Sarajevu. Dočekao ga je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler), a prisutni su i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy), ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković,gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Ajhorst (Angelina Eichhorst)...

Kako je navedeno glavni događaj dana bit će ceremonija obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta tokom koje će general-major Anton Veseli izvršiti postrojavanje reprezentativnog sastava Multinacionalnog bataljona, uključujući i nedavno aktivirane rezervne snage.

U svom obraćanju u bazi Butmir, Borelj pozvao je sve domaće aktere da zajednički rade, bez blokada institucija, da iskoriste sve ekonomske potensicjale, da ojačaju funkcionalnost države kroz boru protiv korupcije i druge mjere. Nakon obraćanja, zajedno sa šefom Delegacije EU Johanom Satlerom razgledao je oružje kojim raspolažu OS BiH. 

Podsjećamo, Borelj će se danas sastati i sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Prije sastanka sa članovima Predsjedništva, susrest će se sa liderima opozicije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.