NA PODRUČJU FEDERACIJE

Pojačana inspekcija nad formiranjem cijena: Izrečeno 230.350 KM kazni

Zbog utvrđenih nepravilnosti, kod jednog prometnika naftnih derivata van prometa je stavljeno i oduzeto 13.000 litara dizela

Utvrđeno 105 nepravilnosti. Avaz

A. Č.

23.3.2022

U pojačanim inspekcijskim nadzorima nad formiranjem cijena i marži shodno odlukama Vlade FBiH, Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove je od početka ove godine izvršio 184 inspekcijska nadzora, u kojima je utvrđeno 105 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 206 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 230.350 KM.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, kod jednog prometnika naftnih derivata van prometa je stavljeno i oduzeto 13.000 litara dizela. 

Također, federalni inspektori izvršili su i 88 kontrolnih nadzora u svrhu praćenja i održavanja stanja u skladu s mjerama propisanim odlukama Vlade Federacije BiH.

- Inspektori kontinuirano vrše i kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda s liste od 17 proizvoda obuhvaćenih Odlukom Vlade FBiH. Iako je još uvijek velik procent privrednih subjekata kod kojih se bilježe nepravilnosti (57 posto), inspektori evidentiraju i značajan broj slučajeva smanjivanja ranije povećanih cijena -  saopćio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

319 inspekcijskih nadzora

Uzimajući u obzir ograničen broj federalnih inspektora koji su kontinuirano prisutni na području cijele FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove obratila se i kantonalnim inspekcijskim organima za podršku po zaduženjima iz Zaključka Vlade Federacije BiH i implementaciji važećih odluka Vlade.

Kantonalni inspektori izvršili su 319 inspekcijskih nadzora nad formiranjem veleprodajnih i maloprodajnih cijena uglavnom kod značajnijih poslovnih subjekata, veletrgovaca, kao i kod svih većih trgovaca na malo, u okviru kojih su evidentirali nepravilnosti za koje je predviđeno izdavanje 92 prekršajna naloga s finansijskim teretom od 56.350 KM, te donijeli 33 upravne mjere - rješenja o otklanjanju nedostataka.


Kazne do 10.000 KM

Prema dostavljenim podacima kantonalnih inspekcija za januar i februar 2022. godine, udio odstupanja od maksimalne visine marži utvrđen je kod 39 posto kontrolisanih subjekata.

- Izvršeno je 467 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 298 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim teretom od 286.700 KM, navode iz FUZIP-a.

Napominju da će se podaci za mart od kantonalnih inspekcija zbog intenzivnog rada prikupiti po isteku mjeseca.

Kontrole se provode u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, a kazne su propisane članom 14. Zakona u rasponu od 1.000 KM do 10.000 KM za pravne subjekte, od 250 KM do 2.500 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te od 500 KM do 1.500 KM za fizičku osobu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.