MUBAREK RAMAZAN

Rasim ef. Džafić, imam goraždanske Kajserija džamije: Vratili smo se sebi, porodici, rodbini, ali pazimo i komšije i prijatelje oko nas

U Sinanbegovoj džamiji u Goraždu danas je proučena hafiska mukabela, koju nakon podne namaza uči sedam hafiza iz Konje, Goražda i drugih gradova u BiH

Džafić: Svaki Ramazan je poseban. Avaz

Piše: A. Bajramović

2.4.2022

Više od 300 vjernika sinoć je klanjalo prvi teravih – namaz u Kajserija džamiji u Goraždu. Rasim ef. Džafić, imam najveće džamije u ovom dijelu BiH, posebno je obradovan što je u safovima mnogo mladih ljudi. 

Kajserija džamija u Goraždu. Avaz

Hafiska mukabela

- Imamo musafira iz Sarajeva, Adnana Salihagića, studenta prve godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, mladog bosanskog hafiza sa prelijepim glasom. On je naš gost u mjesecu Ramazanu – kaže ef. Džafić.

U Sinanbegovoj džamiji u Goraždu danas je proučena hafiska mukabela, koju nakon podne namaza uči sedam hafiza iz Konje, Goražda i drugih gradova u BiH. Mukabela u Kajseriji, dodaje Džafić, uči se nakon sehura prije sabah – namaza i nakon ikindija - namaza.

- Svaki Razaman je poseban, a u ovaj ulazimo da se, hvala Bogu, bar ova pandemija u svijetu smirila, pa i ovdje kod nas u Goraždu. Za razliku od prošle godine, kada su nam džamije bile zatvorene i primale tačno određen, vrlo mali broj vjernika, ove godine su punije. Ponovo se osjeća ona atmosfera koja je krasila godine prije ove posljednje. Očekujemo da će Ramazan biti više vraćen u porodice, svi smo se vratili više porodicama, pa u porodičnom ambijentu jačamo vjeru i više se zbližavamo – ističe Džafić.


Dijelili i posljednji zalogaj

Dobro su poznate vrijednosti Ramazana i način na koji vjernici, uzdržavajući se od hrane, pića, ali i ružnih riječi, misli i loših djela, provode odabrani mjesec. U vremenu velike ekonomske, ali i globalne sigurnosne krize, uzajamna podrška, solidarnost i povezanost važniji su možda nego ikada prije.

- Mi smo znali dijeliti dosta toga u toku agresije, pogotovo ovdje u Goraždu, gdje smo dijelili i posljednje zalogaje. I sada smo se vratili sebi, porodici, rodbini, ali pazimo komšije i prijatelje oko nas. Zasigurno smo tu da jedni drugima pomognemo. Da Ramazan ne bude samo post naših želuca, nego i naših očiju, srca i duša, a da i oni s kojima se susrećemo i koji su blizu nas osjete tu blagodat – poručuje Rasim ef. Džafić, imam Kajserija džamije u Goraždu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.