REAKCIJE

Institut za istraživanje genocida Kanada povodom izjave Zaharove: Rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije

Negiranje genocida je ruska uvreda na moralne uspomene na mrtve, istakli su

Emir Ramić i Marija Zaharova. Avaz

H. J. I.

5.4.2022

Povodom sramotne izjave glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove kojom potvrđuje rusko anticivilizacijsko negiranje sudski presuđenog genocida u Srebrenici, oglasili su se i iz Instituta za istraživanje genocida Kanada. 


Rušitelji države BiH

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije, koja otvoreno prijeti bosanskohercegovačkoj zemlji, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. BiH je interes ruske države, interes koji je direktno u suprotnosti sa državom BiH, antibosanski interes koga Rusija brani kontinuirano uz pomoć Srbije i entiteta RS. 

Sramno negiranje genocida u Srebrenici od strane glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova je poraz svjetske pravde, uspostavljene kroz Međunarodni sud pravde i nemoći međunarodne zajednice da konkretnim mjerama sankcioniše one koji negiraju odluke pravosudnih organe te međunarodne zajednice. Ruskim negiranjem genocida u Srebrenici gubi čitav svijet.



Ruska uvreda

Umjesto kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici Rusija bi trebala pokušati nešto naučiti iz svojih državnih grešaka. Ruske anticivilizacijske izjave koje negiraju genocid u Srebrenici, a time i Međunarodni sud pravde, međunarodno pravo i pravdu i Ujedinjene nacije prije svega ponižavaju samu Rusiju i vode na pogrešan, antihistorijski i anticivilizacijski trag rusku državu.

Istovremeno rusko negiranje genocida ne vrijeđa samo žrtve, nego i predstavlja prepreku za bolju budućnost svijeta. Negiranje genocida je ruska uvreda na moralne uspomene na mrtve.

U uslovima agresije na Ukrajinu na rusku kontinuiranu dehumanizaciju žrtava genocida u Srebrenici i ponižavanje istine, pravde, nepoštovanje presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, nepoštovanje međunarodne pravde, nepoštovanje rezolucija Ujedinjenih nacija, rezolucija i deklaracija o genocidu u Srebrenici parlamenata više od 50 država i na kraju na rusko sramno ponižavanje države BiH mora međunarodna zajednica jedinstveno odgovoriti kao što je odgovorila u slučaju ruske agresije na Ukrajinu. Poruka međunarodnoj zajednici, kao što se okupila oko Ukrajine, okupite se i oko BiH, bar sada u uslovima opasnog negiranja genocida i države BiH. Jer BiH je bila, jeste i biće isto bitna, amožda i bitnija od Ukrajine - naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.