AVAZ SAZNAJE

Osionom direktoru koji nije poštovao odluke Vlade FBiH, sud odbio povratak u fotelju

Bašić je smijenjen zbog zloupotrebe položaja i blokiranja raspisivanja konkursa za upravu Razvojne banke, a protiv njega je podnesena i krivična prijava

Piše: E. T.

15.4.2022

Mensud Bašić: Sud odbio prijedlog da ga vrati na poziciju direktora Razvojne banke FBiH. Avaz

Općinski sud u Sarajevu odbio je prijedlog Mensuda Bašića, smijenjenog direktora Razvojne banke Federacije BiH, da ga vrati na poziciju direktora ove institucije, saznaje portal "Avaza". 

Osioni Bašić je putem punomoćnika 4. marta ove godine uputio prijedlog Općinskom sudu u Sarajevu za određivanje mjere obezbjeđenja, odnosno da se vrati u fotelju s koje je smijenjen zbog zloupotrebe položaja i blokiranja raspisivanja konkursa za upravu Razvojne banke kojom je rukovodio u v. d. mandatu. 

- Općinski sud u Sarajevu (650RS95320822MO), donio je rješenje 8. aprila po kojem se odbija prijedlog za određivanje privremene mjere osiguranja - navodi se u odluci Općinskog suda Sarajevo. 

Podsjetimo, Bašić je uprkos odluci Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH da se raspiše javni konkurs za izbor direktora, odbio da oglas objavi u medijima.

Na ovaj način, Bašić je sebi pokušao nezakonito obezbijediti što duži direktorski v. d. mandat direktora. Zbog ovih nezabilježenih pravnih nezakonitosti i sumnji da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, protiv Bašića je podnesena i krivična prijava. 

Bašić je smijenjen na sjednici Vlade FBiH 24. februara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.