POSJETE

Kristin Lambreht sa Sifetom Podžićem: Njemačka podržava pridruživanje BiH NATO-u

Ministrica odbrane Kristin Lambreht srdačno se zahvalila na prijateljskom dočeku u Bosnu i Hercegovinu, u ovom, kako je kazala, "teškom trenutku", ukazujući na trenutnu situaciju u Ukrajini

E. Ć.

4.5.2022

Tokom današnje posjete Lambreht - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, primio je danas u službenu posjetu delegaciju Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke, na čelu sa ministricom odbrane Kristin Lambreht (Christine Lambrecht).

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, između ostalih, prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić i ambasadorica SR Njemačke Nj.E. Margret Maria Ueber (Uebber).

U fokusu razgovora bile su teme bilateralno-odbrambene saradnje dvije zemlje, bh. puta ka evropskim i evroatlantskim integracijama, dosadašnjeg i budućeg doprinosa oružanih snaga dviju zemalja u operacijama podrške miru i značaju EUFOR-ove misije Althea u BiH. Razgovaralo se i o aktuelnim sigurnosnim dešavanjima u Evropi i njihovom uticaju kako na Bosnu i Hercegovinu tako i na zemlje Zapadnog Balkana, te aktualnim zbivanjima u Ukrajini.



Partnerstvo dokazano kroz razne projekte i incijative

Izrazivši dobrodošlicu ministrici Lambrecht i članovima delegacije Ministarstva odbrane SR Njemačke, ministar Podžić je istakao dobru i kontinuiranu suradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja.

- Savezna Republika Njemačka, kao zemlja članica NATO-a i zemlja Evropske unije, respektabilan je i dokazan partner Bosni i Hercegovini, što je i potvrđeno kroz razne projekte i inicijative - rekao je ministar Podžić.

Ukazao je na važnost podrške SR Njemačke po pitanju školovanja pripadnika Oružanih snaga BiH u toj zemlji te obostrane saradnje u području verifikacije i kontrole naoružanja. Posebno je izrazio zahvalnost Njemačkoj na vrijednim donacijama koje su realizirane u prethodnom periodu kroz različite projekte, a koje se, između ostalog, odnose na opremanje Oružanih snaga BiH, posebno u procesu deminiranja, opremanja helikoptera UH1, kao i uređenja infrastrukture na pet lokacija Oružanih snaga BiH.

U kontekstu aktualnih zbivanja u Ukrajini, osuđujući napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ministar Podžić naglasio potrebu još jače saradnje i izgradnje povjerenja zemalja članica Evropske unije na putu očuvanja mira i stabilnosti, ističući stabilnost Evrope kao prioritet.

Ministrica odbrane Kristin Lambreht srdačno se zahvalila na prijateljskom dočeku u Bosnu i Hercegovinu, u ovom, kako je kazala, "teškom trenutku", ukazujući na trenutnu situaciju u Ukrajini. 

Saradnja dobar put za jačanje stabilnosti

Izražavajući žaljenje zbog stradanja u Ukrajini, također je istakla da SR Njemačka ne smije zaboraviti i druge regije svijetu, posebno naglašavajući važnost stabilnosti na zapadnom Balkanu. U tom pogledu izrazila je želju da SR Njemačka pomogne Bosni i Hercegovini u procesu približavanja Evropskoj uniji, a za to je istakla nužnost stabilnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Srdačno se zahvalila i na angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnoj misiji u Afganistanu i ponudila daljnju pomoć u obuci i školovanju pripadnika Oružanih snaga BiH u SR Njemačkoj.

Na kraju sastanka, ministar Podžić se zahvalio ministrici Lambreht za otvoren i konstruktivan razgovor i izrazio nadu da će današnji sastanak doprinijeti jačanju saradnje i dati doprinos boljem međusobnom razumijevanju.

- Ovo partnerstvo i saradnja su dobar put za jačanje stabilnosti i sigurnosti te ostvarenje naših integracijskih težnji, što posebno dobija na značaju u izazovnim i kriznim vremenima koje naša regija, Evropa, a i svijet, upravo proživljavaju - zaključio je ministar Podžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.