KVALITETNIJE OBRAZOVANJE

Norveška izdvojila 1,2 miliona KM za opremanje 33 škole u cijeloj zemlji

Ponosna sam što smo uspjeli da opremimo 33 STEM kabineta modernim nastavnim sredstvima u školama u cijeloj zemlji, istakla je Anderson

Andersen posjetila Osnovnu školu "Grbavica II". UNDP

A. Č.

8.6.2022

Zamjenica ambasadora Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Siri Andersen posjetila je danas Osnovnu školu "Grbavica II", opremljenu u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)", te otvorila novouspostavljeni STEM kabinet.

Projekat EGG u saradnji s Vladom Kraljevine Norveške implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH).

Kroz realizaciju navedenog projekta, Norveška je, između ostalog, izdvojila 1,2 miliona KM za opremanje STEM kabineta u 33 škole u cijeloj zemlji.


Naučno-istraživački rad

Ovim se osigurava direktna korist za više od hiljadu učenika, kojima će biti omogućeno kvalitetnije obrazovanje.

Uz druge aktivnosti usmjerene na unapređenje naučno-istraživačkog rada, poduzetničkog učenja i inovacija, EGG projekat kroz integrirani pristup kontinuirano pruža podršku izgradnji i jačanju društva zasnovanog na znanju.

Zamjenica ambasadora Andersen ukazala je na značaj unapređenja obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, kao i na potrebu njegovog usklađivanja s potrebama tržišta rada.

- Ponosna sam što smo uspjeli da opremimo 33 STEM kabineta modernim nastavnim sredstvima u školama u cijeloj zemlji. Ulaganjem u istraživanje i obrazovni sistem kreiramo neophodnu osnovu za razvoj prosperitetnog društva. Zbog toga je Norveška zajedno s našim partnerima nastavila podržavati aktivnosti usmjerene na izgradnju društva zasnovanog na znanju, vrijednostima kojima bi ova zemlja trebala težiti i koje dijeli sa Norveškom - istakla je Andersen.


Posjetila i Dom zdravlja

Uz posjetu navedenoj školi, Andersen je posjetila i Dom zdravlja Centar u Sarajevu, gdje je uručila vrijednu opremu za UZV kabinet.

Oprema je nabavljena kroz realizaciju projektnih aktivnosti koje s ciljem unapređenja zdravstva u Bosni i Hercegovini finansira Vlada Kraljevine Norveške.

U proteklom periodu Kraljevina Norveška je, osim kroz projekt EGG, pružila i značajnu podršku Bosni i Hercegovini tokom oporavka od katastrofalnih poplava 2014. godine te kroz pomoć u medicinskoj opremi potrebnoj za borbu protiv Covida-19, saopćeno je iz UNDP-a BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.