DANAS SJEDNICA

Dokumenti otkrivaju: Srbi bez Bošnjaka žele odlučiti šta će biti s izgradnjom hidrocentrala na Drini

Ova sjednica se, naime, trebala održati u oktobru pošle godine nakon što je Ustavni sud usvojio apelaciju prije dvije godine

Sjednica zakazana, šta je napisao Šehagić. Avaz

Piše: M. Aš.

15.6.2022

U Sarajevu je danas zakazana sjednica Zajedničke komisije za rješavanje spornog pitanja između Bosne i Hercegovine i RS po pitanju ustavnosti koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini.



Kome se žuri

Ova sjednica se, naime, trebala održati u oktobru pošle godine, a prošle sedmice poziv članovima Komisije dostavio je Milomir Amović, predsjedavajući ovog tijela.


Poziv za sjednicu. Avaz

Međutim, prema informacijama "Avaza", želi se pod svaku cijenu donijeti ova itekako važna odluka, pod krinkom da se mora ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH, na koju se čeka već dvije godine.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je rješavajući apelaciju po sporu između BiH i RS donio djelomičnu odluku te riješio spor na način da je cijelu stvar proslijedio Zajedničkoj komisiji za koncesije kao drugostepenom organu koji rješava pitanje sporova koncesione naravi. 


Šta je napisao Šehagić. Avaz

Spor je nastao jer je entitet RS potpisao međudržavni ugovor s Srbijom o koncesiji, što je mimo Ustava, zbog čega je reagirao Ustavni sud.


Važna odluka

Ali, članovi komisije iz reda srpskog naroda žele da na silu donesu odluku o HE na Drini, bez Bošnjaka, Mensura Šehagića, koji je član komisije, ali je već duže blestan i nije u stanju da prisustvuje sjednicama.

On je o tome zvanično prekjučer obavijestio članove Komisije, ali je sjednica je i pored toga zakazana s ciljem da se donese ova itekako važna odluka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.